U- No- Poo
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
U- No- Poo
Iguś |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 5 Dołączył: 04.07.2005 Skąd: Kraków ![]() |
Mam problem. Wiecie może o co chodzi z U-NO-POO? Nie rozumiem jak to się odnosi do tekstu. Nie jestem mocna z angielskiego...
-------------------- Mój dom jest tam, gdzie są moi najbliżsi.
|
![]() ![]() ![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Hehe, zatem ten fragment notki o Polkowskim ze strony wydawnictwa Media Rodzina z pewnością baaardzo Ci się spodoba
![]() Radzi sobie zresztą znakomicie z przekładem, z trudnościami translatologicznymi i niuansami językowymi. Na uwagę zasługuje zwłaszcza świetny przekład nazw własnych w serii o Harrym Potterze. Jego brawurowe tłumaczenie serii o Harrym Potterze przysporzyło mu wielbicieli i sławy porównywalnej w Polsce z samą autorką. Co do sformułowania nigdy nie czytam uprzednio książek, które tłumaczę, nie czepiałabym się go zbytnio. Jest na tyle enigmatyczne (nawet na tle całego wywiadu), że ciężko je jednoznacznie zinterperetować. Za to padają tam inne słowa, które moim zdaniem przemawiają jak najbardziej na korzyść: W każdym razie jestem coraz bardziej przekonany, że prawdziwym kluczem do zrozumienia fenomenu książek o Harrym Potterze są... ich czytelnicy. Spotykam się z nimi, więc wiem, co mówię. To naprawdę specjalny rodzaj dzieci, młodzieży, dorosłych. Dodatkowo, słyszałeś może o Tezaurusie Harry'ego Pottera? Polkowski wspomina o nim w wywiadzie, wówczas nie był jeszcze ukończony, ale ukazał się już w 2004 roku. Tezaurus to leksykon opisujący postacie, miejsca, przedmioty, czary, rośliny i zwierzęta pojawiające się w powieściach o Harrym Potterze. Jest to idealna pomoc przy lekturze kolejnych tomów Harry'ego Pottera. Zawiera prawie tysiąc haseł, ich angielskie odpowiedniki, wyjaśnia pochodzenie nazw i imion. (ze strony księgarni Merlin.com.pl). Czy nierzetelny tłumacz bawiłby się w coś takiego?... Edit: Właśnie spojrzałam na Twój avatar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post był edytowany przez owczarnia: 07.09.2005 15:56 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 03:29 |