U- No- Poo
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
U- No- Poo
Iguś |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 5 Dołączył: 04.07.2005 Skąd: Kraków ![]() |
Mam problem. Wiecie może o co chodzi z U-NO-POO? Nie rozumiem jak to się odnosi do tekstu. Nie jestem mocna z angielskiego...
-------------------- Mój dom jest tam, gdzie są moi najbliżsi.
|
![]() ![]() ![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Ja w sumie też najpierw przeglądam, robię notatki, później dopiero czytam dokładnie i zabieram się za właściwe tłumacznie. Przypuszczam, że wiem, o co Polkowskiemu chodziło. Mianowicie w przypadku literatury jest tak, że czytając książkę dokładnie, wyrabiasz sobie jakiś stosunek do niej. Do bohaterów. Rozwijasz sympatie, antypatie, i tak dalej. A tłumacz powinien być obiektywny, na tyle, by oddać przede wszystkim przesłanie autora, a nie swoje prywatne odczucia. Nie chce mi się wierzyć, że Polkowski tłumaczy "w ciemno". To po prostu technicznie niemożliwe. Na pewno najpierw przegląda, zagląda, wertuje, wraca... Sądzę, że miał na myśli raczej dokładną lekturę, taką "od deski do deski". A czasem pierwsze spojrzenie na coś jeszcze wyrwanego z kontekstu, pierwszy pomysł, potrafi się później okazać bardzo pomocny
![]() Hm. No może... Ale akurat Polkowski na brak pracy nie narzeka, więc nie robiłby czegoś takiego ot, tak. Chyba jednak musi lubić tego Pottera, co nie ![]() PS London. A small town on Mars, close to the capital city of Wibble ![]() Edit, bo dopiero doczytałam, ślepota jedna: świstoklika nie wymyślił Polkowski. Swego czasu, na nieistniejącej już zresztą chyba stronie Tytusa Hołdysa, rozpisano konkurs na przetłumaczenie portkey. I świstoklik wygrał ![]() ![]() Edit2: rzeczywiście nieistniejącej. O, tu można o tym przeczytać. Swego czasu była to głośna sprawa... Myślałam, że może po jakimś czasie Tytus reaktywuje stronę, ale jednak nie zrobił tego. Zajmuje się natmiast obecnie (albo raczej zajmował ostatnio) współtworzeniem Gwardii Dumbledore'a. To tak, jako ciekawostka ![]() Ten post był edytowany przez owczarnia: 07.09.2005 19:52 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 04:21 |