Filozofia, :)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Filozofia, :)
Sayaka |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 194 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Helo,
Tak już od dawna bardzo mnie filozofia pociaga. Co nie znaczy, że mam dużą wiedzę z tym związaną. Nie wiem po prostu od czego zacząć. Dlatego chciałabym się spytać was, jakie dzieła/ dziełka filozoficzne najbardziej polecacie, które wydają się wam uwagi najgodniejsze. I oczywiscie wszelkie filozoficzne dyskusje dozwolone;) |
![]() ![]() ![]() |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
Oj, mozna wysiasc jak sie to czyta -_-"
Heh, za kazdym razem kiedy zabiaram sie "Swiat Zofii" udaje mi sie posunac jakies 40 stron do przodu. Ostatnio doszlam nawet do srodka ;P. NIe moglam przez to przebrnac, mimo ze jest tam wszystko prosto i jasno wyjasnione. Zreszta, ile razy na filozofii mnie "Swiat Zofii" ratowal ;P. Ale rok temu rzucilam jej nauke. Musialam wybierac miedzy ekonomia a filozofia i wybralam to pierwsze. Filozofie zawsze moge zglebiac na wlasna reke. I chyba dobrze zrobilam,bo z tego co slysze na rozszerzonej przerabiali przez pol roku Platona. Ilez mozna? -_-". Wole Sokratesa ;P A kogo warto polecic? Kant, Hegel, interesujace mieli pomysly ;). Jeszcze byl taki co mowil o intuicji... cos chyba na "B". Moze ktos wie? ^^" Nie moglam sobie z kolezankami tego przypomniec, a prowadzilysmy niezwykle uczona pogawedke (chciaz glownym tematem bylo tak naprawd obgadywanie bylej nauczycielki ;P). Nie ma to jak troche snobizmu ^^""". Natomiast czego nie lubie: Nietzchego i egzystencjalizmu Ugghh.... -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
BeBe |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Pszczola @ 12.09.2005 20:39) A nie chodzi ci czasem o Henriego Bergsona? Oprócz Kanta moge polecić jeszcze Freuda. Ciekawy sposób patrzenia na świat. Czyta się jako tako, ani dobrze, ani źle. Ale lepiej chyba zacząć od jakiegos podręcznika do filozofii np do liceum o zakresie rozszerzonym. Ten post był edytowany przez BeBe: 12.09.2005 19:56 -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:30 |