Filozofia, :)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Filozofia, :)
Sayaka |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 194 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Helo,
Tak już od dawna bardzo mnie filozofia pociaga. Co nie znaczy, że mam dużą wiedzę z tym związaną. Nie wiem po prostu od czego zacząć. Dlatego chciałabym się spytać was, jakie dzieła/ dziełka filozoficzne najbardziej polecacie, które wydają się wam uwagi najgodniejsze. I oczywiscie wszelkie filozoficzne dyskusje dozwolone;) |
![]() ![]() ![]() |
Anita |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 88 Dołączył: 13.05.2004 Skąd: (z)myślona ![]() |
QUOTE(Ahmed @ 13.09.2005 20:52) Gdybym miał się zakwalifikować do jakiejś ze szkół filozoficznych ze starożytności to myślę że byłbym sofistą. Wiedza jest potęgą! No ja też. Subiektywizm, przynależny do tej teorii (wynikający z zasady "człowiek jest miarą wszystkich rzeczy"), jest znacznie ciekawszy niż obiektywizm. To są ![]() ![]() Chociaż osobiście wolę ogórki. A filozofię mam w szkole (podr. Bartka Przybyła i Swianiewicza) i po roku dochodzę do wniosku, że najistotniejsze w tym wszystkim są twoje przemyślenia i analizy. Nie czytaj jednego tekstu Platona za drugim. Przeczytaj jeden, przeanalizuj go, zastanów się, czy zgadzasz się z jego poglądem, jakie są jego przejawy w codziennym życiu, jak odnosi się do innych teorii. I jeśli te rozważania na temat, na jaki jest tekst, nie zaczną się bawić* i interesować, to nie wiem, jaką przyjemność znajdziesz w filozofii. [Powolutku zaczynam się czuć, jakbym pisała słowo wstępne do podręcznika. ![]() Uczenie się zaś filozofii ogólnej... No cóż, z poszczególnych tekstów wyniknie w końcu jakaś całość ![]() *bawić nie w sensie rozśmieszać, ale ciekawić, zabawiać, stanowić rozrywkę. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:50 |