Sztuka Współczesna, malarstwo i te inne twory
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Sztuka Współczesna, malarstwo i te inne twory
Anita |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 88 Dołączył: 13.05.2004 Skąd: (z)myślona ![]() |
Były wizerunki świętych, scenki rodzajowe, baśniowe, surrealizm, abstrakcja i nie wiadomo co jeszcze. Było już właściwie wszystko i nie bardzo wiadomo, jak stworzyć coś nowego. Możliwe, że właśnie takiej bezradności powstał wytwór pod ogólną niewinną nazwą
sztuka współczesna obejmujący tym prostym hasłem prace pod tytułem "biały kwadrat na białym tle", bliżej niezidentyfikowane mazy oraz większość arcydzieł o niezwykłym, absurdalnym, wziętym najprawdopodobniej z księżyca, nieraz szkokującym wydźwięku i pomyśle. W którym to zresztą dopatruję się sensu tej całej sztuki. Pytanie, czy słusznie się w ogóle dopatruję - bo może jest to po prostu zwyczajna "głupawka" artystów, złośliwie obliczona na skołowanie odbiorcy? ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle: podoba Wam się ten kierunek sztuki? -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
co do ''Supermarket Lady''. mnie też skłania do pewnych przemyśleń, bo co tu dużo gadać, ogólnie całkiem sporo myślę i praktycznie wszystko co oglądam, czytam czy słyszę- prowadzi mnie do jakichś wniosków. to jednak najbardziej kojarzy mi się z najgłupszymi amerykańskimi sitcomami, jakie widziałam, z często ostatnimi czasy spotykaną plastikowością, itd. po prostu mnie odrzuca a przecież głównym celem sztuki jest to, aby dobrze się na nią patrzyło (myślenie to nie mocna strona wszystkich).
i tak zazwyczaj mam z hiperrealizmem. nie wszystko oczywiście wydaje mi się takie cukierkowe i brzydkie jak ''Supermaket Lady''. ale ten rodzaj sztuki zazwyczaj nie podoba mi się, nie zachwyca, nie wywołuje... tego typu myśli, co inne kierunki, nie wiem jak to wyrazić. no i na koniec- mam jeszcze pozytywne 'ale'. pod pewnym swoim, paradoksalnym względem, hiperrealizm to dla mnie majstersztyk. bo chyba każdy zdaje sobie sprawę, jak trudno namalować postać, która choć w pewnym stopniu przypominałaby rzeczywistą. a żeby zrobić coś takiego, trzeba mieć naprawdę wielkie umiejętności. choć dla mnie sztuka obyłaby się bez tego, choć nie zamierzam zagłębiać się w to głębiej, mimo wszystko podziwiam. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 17.06.2025 23:39 |