(...)co się dzieje w ostatnich dniach we Francji.
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
(...)co się dzieje w ostatnich dniach we Francji.
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
Abstrahując od tego co się dzieje w naszym kraju bo to i tak szkoda słów, co miało zostać powiedziane, to już wyraziliśmy. Poprawy i tak się nie spodziewam. Chciałem jednak zwrócić uwagę na to co się dzieje w ostatnich dniach we Francji, a jest mi to temat szczególnie bliski, bo mieszkałem tam i mam pełno znajomych i rodzinę w okolicach Paryża. Francuzi mają teraz bardzo nieciekawą sytuację, "naspraszali" do siebie imigrantów,a ci tylko im przysparzają nowych problemów. Już nie chodzi nawet o jakieś kłotnie, sprawy religijne itp. ale to do czego doszło w ostatnich dniach we Francji to już nie sposób tolerować. Wypiep****yć ich stamtąd!!! Nie jestem rasistą ani żadnym nacjonalistą, ale jeżeli w taki sposób imigranci odpłacają Francuzom za "azyl" to ja po prostu nie mam pytań. Francja jest krajem ekstremalnie tolerancyjnym wobec spraw imigracji, Paryż jest jedną wielką mieszanką narodowościową pełną gett i zamkniętych enklaw. Problem z jakim teraz mają do czynienia jest naprawdę b.poważny, wandalizm w pełnym stopniu, latające koktajle mołotowa, podpalanie autobusów, niszczenie samochodów, kościołów. To wygląda jak mała wojna domowa.Akcja dywersyjna przybrała takich rozmiarów, zamieszki rozszerzają się nie tylko na Francję ale i na inne kraje zachodniej Europy. Na całe szczęscie dziadkowi jeszcze nie spalili samochodu ani znajomym, ale nowy salon Renault w ich miejscowości spłonął doszczętnie
![]() -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
![]() ![]() ![]() |
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE ale Twój problem Ahmed, zresztą nie wiem czy to problem, po prostu mi to nie odpowiada, polega na tym, że skupiasz się na tym 'oni niszczą i nic więcej mnie nie obchodzi'. Potti: Chyba co do tego masz rację...może i jestem zbyt skoncentrowany na akcie agresji a nie na tym co spowodowało taką reakcję. Bardzo mi się podoba to co napisałaś na temat tych pobudek, to jest naprawdę rozsądne wytłumaczenie. Ludzie zazwyczaj czując bezradność, brak akceptacji poddają się destrukcji. I ja tego nie akceptuję, po prostu nienawidzę agresji, aczkolwiek staram się zrozumieć że takie zachowanie jest wynikiem narastającej frustracji. QUOTE Przez lata Francja obiecywała i realizowała program 'raj dla nieroba'. Były na to pieniądze. A teraz ich nie ma. A zdemoralizowane zasiłkami społeczeństwo chce. Więcej i więcej... też odnosiłem takie wrażenie mieszkając tam. Chociaż wielu ludzi (tak jak moi rodzice) wyjechało tam w celach zarobkowych to była tam jednak "druga częśc", która po prostu szukając swojej Ziemi Obiecanej wywędrowała aż do Francji, szukając dobrobytu. Rząd francuski w tej chwili nie jest już w stanie zapanować nad tym wszystkim, nie potrafi i nie może uczynić kroków które poprawiłyby znacząco sytuację imigrantów. Mając na karku rzesze milionów obcokrajowców żadne państwo nie jest w stanie usprawnić swojej koninuktury, stworzyć nowych miejsc pracy dla imigrantów, dlatego większość z nich pracuje "na czarno", inni natomiast licząc na zasiłki i zapomogi zajmują się nicnierobieniem albo ciągłym powiększaniem swoich rodzin mimo braku pieniędzy. Są też i tacy co przyjeżdżają wyraźnie w celu zarobkowym, aby coś poprawić w tym swoim życiu a nie tylko żerować na państwie i to pochwalam. Natomiast nie rozumiem w ogole postawy rządu wobec fali imigrantów, którą należało już dawno zastopować we Francji. Niestety obecna sytuacja dowodzi na to że Francja w pewnych kwestiach bardzo nierozważnie zajęła się tą sprawą. Bo przyjmując miliony obcokrajowców należy chyba też pomyśleć o ich bycie? Część z problemów zostało rozwiązanych, co do reszty rząd kierując się leseferyzmem pozwolili sprawom potoczyć się ich własnym losem....NIEROZSĄDNE -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 05:49 |