Zastanawiające, Dlaczego w HP nie ma dobrych ludzi
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zastanawiające, Dlaczego w HP nie ma dobrych ludzi
marek7 |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 02.01.2006 ![]() |
Czy to nie jest zastanawiające, że w książkach Rowling nie ma w ogóle pozytywnych bohaterów, tzn. postaci, które próbują osiągnąć dobre cele dobrymi środkami?
|
![]() ![]() ![]() |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Już chyba wiem skąd MArek7 wziąl te swoje bzdurne tezy. Oto i one:
QUOTE 2. Hogwart, szkoła magii i czarodziejstwa, jest zamkniętym światem przemocy i grozy, przekleństw i ofiar krwi, obrzydliwości i opętania. 3. Harry Potter nie walczy ze złem. W każdym kolejnym tomie coraz bardziej staje się widoczne jego podobieństwo do Voldemorta, który jest uosobieniem zła. W tomie piątym Harry zostaje opętany przez Voldemorta, co prowadzi do zniszczenia jego osobowości. 6. "Harry Potter" nie jest nowoczesną baśnią. W baśni czarnoksiężnicy i czarownice są jednoznacznie złymi postaciami. Bohater uwalnia się z ich mocy przez doskonalenie się w cnotach. W "Harrym Potterze" nie ma nikogo, kto pragnie dobra. 7. Czytelnik jest konsekwentnie pozbawiany umiejętności odróżniania dobra od zła. Dokonuje się to przez emocjonalną manipulację i intelektualny zamęt. Za najbardziej bzdurny uznałem punkt pierwszy: QUOTE 1. "Harry Potter" jest globalnym, długofalowym projektem, którego cel stanowi zmiana kultury. Próg obronny przed magią jest w młodym pokoleniu systematycznie niszczony. W ten sposób do społeczeństwa wdzierają się siły, które chrześcijaństwo kiedyś pokonało. ALe są tez takie, z którymi się zgodzę-patrz powyższy post matoosa. Ten post był edytowany przez Ronald: 04.01.2006 20:20 -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 14:50 |