*konkurs*- Reaktywacja, Ostatni rozdział VII tomu HP.
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
*konkurs*- Reaktywacja, Ostatni rozdział VII tomu HP.
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ponieważ ten temat zniknął postanowiłem go reaktywować abyście mogli zamieścić tutaj prace na temat zakończenia VII tomu (pamiętajcie ostatnie słowo ostatniego rozdziału
![]() |
![]() ![]() ![]() |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
@Ron
Denerwuje mnie, kiedy ludzie piszą na forum bezmyślnie, byle by coś napisać. Forum to nie jest czat. Tutaj można post zapisać, dokończyć później, przemyśleć, poprawić błędy. Można zapoznać się z zapisem całości dyskusji. Nie lubię, gdy się o tym zapomina. Wracając do tematu... Mimo pozycji "organizatora" konkursu, ja również zagłosuję (a co!). Nie na siebie, oczywiście. Swój głos oddaję na estieja. A teraz wyjaśnię, czumu wybrałam właśnie ten epizod. estiej - mimo dość nieprawdopodobnego pomysłu (trochę nawet groteskowego), masz najlepszy chyba styl ze wszystkich zaprezentowanych. Żal trochę, że tak po macoszemu potraktowałeś wątek walki, skoro już postanowiłeś go podjąć, bo jakoś tak nagle się kończy. Mimo wszystko jednak, przemówienie Dumbledore'a na końcu jest wiarygodne i baaardzo kanoniczne. Podoba mi się też postać "tej"... ![]() Natomiast pozostali: zoola - mnóstwo ordynarnych błędów, napisane bez zastanowienia, bez fabuły. Nie zachwyca, wręcz przeciwnie. Na nie. ANASTAZJA BLACK - wydaje mi się, że miałaś przebłysk geniuszu, ten pomysł z umieszczeniem blizny na czole Voldemorta był bardzo ciekawey ( ![]() Gem - i znów, ciekawy pomysł, ale wykonanie słabe. Trochę błędów i cały czas mam uczucie niedosytu. Chociaż w zasadzie w moim prywatnym konkursowym rankingu jesteś na drugim miejscu. hazel - pierwsza rzecz, jaka nasuwa mi się po rozpoczęciu lektury: raczej nie mówimy "spękania", ale "pęknięcia". Słowo funkcjonuje w Słowniku Języka Polskiego, ale raczej używa się drugiego określenia. Chociaż pomysł bardzo oryginalny, wykonanie jest ciekawe, to jednak mi jako osobie zdecydowanie wyczulonej na zgrzyty stylistyczne (ech, wina mojego profesora od polskiego...) mnóstwo zdań po prostu nie pasuje. Nie zawsze można kończyć zdanie pytające kropką. Kilkakrotnie szyk przestawny, jak sobie przypominam. Niektóre opisy niezbyt przyjazne w odbiorze. Do tego, chociaż to być może nie jest zarzut, za bardzo to "fanfikowe" w swoim stylu. Teraz kilka uwag ogólnych: czytelnicy doskonale wiedzą, że blizna Pottera jest w kształcie błyskawicy, znają aparycję Voldemorta, wiedzą, że Ron jest rudy etc. Tutaj akurat opisy nie są chyba najważniejsze. Kiedy w środku powieści/opowiadaniu jeszcze raz opisuje się dokładnie osobę/rzecz doskonale czytelnikowi znaną, oznacza to, że wymienione cechy mają jakieś ukryte znaczenie. Opis postaci pojawia się raz, kiedy postać wprowadzamy do fabuły. Tak samo opis miejsca. Myślę, że jeśli wchodzimy rozdziałem w środek akcji, już po pojawieniu się bohatera (Pottera) na miejscu ostatecznej rozgrywki, to w poprzednim rozdziale miejsce to zostało należycie opisane. Jeżeli przywołujemy pewne cechy, pisząc np. "podłoga była śliska", zapewne ktoś się na niej poslizgnie. Jeśli nie, po co to piszemy? Żeby namącić skupionemu na fabule czytelnikowi w głowie? Należy pamiętać, że nie piszemy opowiadania od początku, ale tylko jego zakończenie, a to chyba stanowi podstawowy haczyk tym konkursie. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 08:10 |