Rozpalmy Stosy, nauka, prawda, człowieczeństwo
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Rozpalmy Stosy, nauka, prawda, człowieczeństwo
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
XIXwieczni 'wolnomyśliciele' bohatersko zwalczali cenzurę i mówili o swobodzie opinii tylko po to, żeby wykazywać, że świat jest zdeterminowany, a umysł ludzki jest mechanizmem materii i wolna wola to fikcja, a szczytem człowieczeństwa jest uznanie, że jest puzlem we wszechświecie i nic nie może. Z zapałem detronizowano Boga, po to tylko, by dojść do wniosku, że człowiek niczym istotnym nie różni się od ślimaka. Wynoszono pod niebiosa wartość ludzkiego intelektu, by użyć go do przekonywania, że jest zbiorem impulsów. Niczym więcej. Samobójstwo człowieczeństwa się nie udało. Ale neurobiologia próbuje dalej. Uczucia to chemia. Umysł to tylko materia. Emolucja to wszystko. Nie ma pytań 'dlaczego?'. Nawet jeśli mają racje mordują podstawy cywilizacji. W imię wolności człowieka, trzeba coś zrobić z wolnością nauki.
To nie jest w pełni mój pogląd. Ale to pogląd ważny. I wcale nie szalony. Poważne posty proszę. |
![]() ![]() ![]() |
Cailith |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 318 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: skąd inąd Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE _spójrz_ na zachód=] A konkretniej? Bo ja mogę rzucić: spójrz na Bliski Wschód na przykład ;] QUOTE im przecież Bozia też dała rozumek i _powinni_ sami nauczyć się 'myśleć' i tak też _postępować_ Bozia mówisz... ;] Niewierząca jestem ![]() QUOTE przykłady proszę:> Coby daleko nie szukać - z własnego podwórka, że tak powiem... o. Tadeusz Rydzyk, na którego patrzą krzywo nawet polscy dostojnicy kościelni, Roman Giertych ze swoimi bojówkami młodzieżowymi gwałcącymi się w biurze LPR oraz z poglądami typu 'co w jakikolwiek sposób odmienne, to złe' i 'tylko ja mam rację - li i jedynie'. QUOTE droga wolna, dobrze wiesz, że nie musisz tu mieszkać, jest tyle _pięknych_ miejsc na tym 'pięknym' świecie;D demokracja nie jest wcale taka idealna, jest tylko odchyłem politeji (odsyłam do Arystotelesa=)) więc się tak do niej nie odwołuj, jako 'wartości', bo to trochę nie tak;] Nie, droga nie jest wolna - a dlaczego, to moja prywatna sprawa i nie będe wywlekać tego na forum. Wierz mi, gdybym mogła, dawno by mnie tu nie było. Wiem, że demokracja nie jest idealna, zastanawia mnie tylko, gdzie ja się do niej odwoływałam jako do wartości? Nigdzie - co najwyżej odwoływałam się do praw, jakie powinny obowiązywać w demokratycznym państwie. Nigdzie nie stwierdzałam, że demokracja jest dla mnie jakąkolwiek wartością - dla mnie wartości to wolność nieograniczająca wolności innych oraz tolerancja - również nieograniczająca w żaden sposób innych ludzi. A do Arystotelesa mnie nie odsyłaj, czytałam ![]() Ten post był edytowany przez Cailith: 17.01.2006 14:20 -------------------- Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.
Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Proud to be a lesbian. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:39 |