Ogólna Ocena "księcia Półkrwi"
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Ogólna Ocena "księcia Półkrwi"
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Może i subiektywna, ale ocena bez jakichś większych spojlerów - ogólna budowa, zarys fabuły.
VI tom sagi o Harry'm Potterze zdecydowanie różni się od innych. Jest mrocznie, tajemniczo zagadkowo. Fabuła skupia się na poznawaniu osobowści Toma Riddle'a i tajemnicy jego nieśmiertelności i odkrywaniu tożsamości tytułowego Księcia Półkrwi. To główne wątki fabuły. W VI części ponownie spotykamy bliźniaków, Zgredka, Stworka, Billa, Hardzodziobka Lunę i... Fleur. Zmienia się minister magii, nauczyciel OPCM, SPOJLER! ->Eliksirów <- /SPOJLER! Widać, że Święta Trójca dojrzewa. Jest... inaczej. Książka zmusza do myślenia bardziej niż poprzednie części. Moim ulubionym tomem pozostaje jednak "Zakon Feniksa". W "Księciu Półkrwi" Rowling nie opisuje z taką dokładnością m.in. lekcji, działania Zakonu. "Książę Półkrwi" plasuje się jednak na drugim miejscu, ex aequo z Czarą Ognia. Gorąco zachęcam do przeczytania najnowszego tomu. Wyjeżdżam na 10 dni na narty, ale jutro postaram opublikować się mniej spojlerową opinię. W tym temacie możecie także dodać coś od siebie ![]() Ten post był edytowany przez kkate: 29.01.2006 17:35 |
![]() ![]() ![]() |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Jak już wyliczamy, to wyliczajmy, ale może z uzasadnieniem...
![]() 1. Harry Potter i Książę Półkrwi - może dlatego, że najnowsza i najświeższa, a może dlatego, że po prostu najdojrzalsza i najbardziej wyważona z dotychczasowych. A może dlatego, że to pierwsza, którą naprawdę zrozumiałam czytając w oryginale? 2. Harry Potter i Więzień Azkabanu - spokojna, już nie tak prosta jak dwie poprzednie. Nie trzeba już wprowadzać tylu postaci, więc jest miejsce na rozwinięcie intrygi. No i Huncwoci ![]() 3. Harry Potter i Czara Ognia - pierwsza, na którą dłuuugo i niecierpliwie czekałam ![]() ![]() 4. Harry Potter i Zakon Feniksa - mam wrażenie, że Jo zbyt wiele chciała w tej książce upchnąć na siłę, jednocześnie zachowanie niektórych postaci jest dość mało wiarygodne. Pamiętam, że kiedy czytałam w oryginale, cały czas miałam wrażenie, że czytam FF. 5. Harry Potter i Kamień Filozoficzny - sentyment mam do tej książki, bo była pierwsza. Chociaż kiedy teraz ją czytam, nie wydaje mi się już tak wspaniała jak dawniej, podoba mi się bardziej niż KT. 6. Harry Potter i Komnata Tajemnic - nie podobała mi się ani kiedy czytałam ją pierwszy raz, ani kiedy do niej później wracałam. Po prostu nie przypadła mi do gustu, trochę tak jak ZF. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 00:17 |