Świat Magiczny..., Hogwart, mugole a czarodziejski świat
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Świat Magiczny..., Hogwart, mugole a czarodziejski świat
Wróżka14 |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 06.12.2005 ![]() |
W książce wspomniano obszerniej jedynie o trzech "normalnych' szkołach (bez nauczania CM zamiast OPCM), a przecież krajów jest o wiele, wile więcej. Zastanawiam się (zakładając, że jest tylko kilka góra kilkanaście szkół), czy magia mogła sprawić, ze wszyscy uczniowie (może nawet nieświadomie) mówili ( w tym przypadku) po angielsku.
Z drugiej strony w HPiCO widać wyraźnie, ze uczniowie z Bułgarii i Francji mają pewne niedociągnięcia w nauce angielskiego (ale umieli dużo), a uczniowie Hogwartu w ich językach "anie mee ani bee". Może gdzieś o tym wspomniano, ale ja nie zauwazyłam. Ten post był edytowany przez Wróżka14: 01.02.2006 15:35 -------------------- wskrzeszam martwe tematy!!!
nie używam 'edytuj' jestem n00bkiem !!! sse. |
![]() ![]() ![]() |
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ron był uczony w domu. Rodzina zajęła się jego edukacją, wykształceniem i wychowaniem zarazem. Zdaje się, że Rowling kiedyś o tym mówiła/pisała.
Nie wiem, czy to tylko wyjątek, czy wszyscy czarodzieje postepują tak, jak Weasleyowie. Wątpię w to jednak; dumne i szlachetne rody na pewno nie preferowałyby posyłania swoich pociech do ,,zwykłych'' szkół. Poza tym, czego dzieci by się nauczyły do trzeciej/czwartej klasy podstawówki? Chyba tylko pisania, czytania i mnożenia razy dwa :] Pomysł szkół specjalnych, magicznych od początku dla końca, dla takich dzieci ma sens. Szkoła takowa miałaby tylko kilka klas i zapewniałby podstawowe wykształcenie i wiedzę o mugolskim świecie zarazem. Pomysł wart rozważenia. -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Hito @ 31.01.2006 01:59) Poza tym, czego dzieci by się nauczyły do trzeciej/czwartej klasy podstawówki? Chyba tylko pisania, czytania i mnożenia razy dwa wnioski wysnute na podstawie własnych doświadczeń? Żartuje, tylko A tak serio, to do 4 klasy można się sporo nauczyć, nawet pierwiastków czy potęg. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:48 |