Uczucia, skad taki nagły napływ namietności?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Uczucia, skad taki nagły napływ namietności?
Fall |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 30.01.2006 ![]() |
jak myślicie co sie stalo Rowling ze wprowadzila takie tlo uczuciowe do Harry'ego. Jego zwiazek z Ginny, ron i lavender a potem hermiona, tonks i lupin, planowany slub bila...czy to nie lekka przesada i calkowite zmienienie klimatu?
|
![]() ![]() ![]() |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
IMO:
Właśnie o to mi chodziło - ktoś ma jedną cechę pasującą do schematu i od razu się go mu podporządkowuje. Chciałam po prostu zauważyć, że nie ma w tej książce czystej MarySue ani postaci zupełnie wolnej od cech z tego schematu. I myślę, że by nazwać Ginny Mary Sue, trzebaby najpierw udowodnić, że wszystkie założenia definicji (jednej z wielu) są w jej osobie spełnione. (dlaczego tak sądzę? ta definicja jest zbudowana na zasadzie koniunkcji, a koniunkcja jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy kiedy wszystkie jej zdania są prawdziwe ;p) Ginny byłaby MS gdyby od pierwszego pojawienia się w książce od razu podbiła serca wszystkich, była piękna, utalentowana, umawiała się z facetami, podczas bitew z Voldemortem zawsze pojawiała się w środku walki, by w spektakularny sposób uratować wszystkich i wszystko, a wówczas Potter wziąłby ją w ramiona etc. Mary Sue ma być postacią karykaturalną. Ma to być osoba, która budzi smiech u czytelnika, mimo że opowiadanie nie jest komedią. QUOTE Akurat chwytu z zaprzyjaźnieniem się z rodzeństwem w tym wypadku nie trzeba było stosować, ponieważ Hermiona znała Ron. Nie wystarczy znać i nie chodziło mi o zapoznanie się. Przyjaciółka taka jak Ginny mogła Hermionie duuużo powiedzieć o swoim starszym bracie i to miałam na myśli.Ten post był edytowany przez emoticonka: 19.02.2006 16:57 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 13:37 |