Pytanie Do Znawcow, o co chodzi z czarą ognia?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Pytanie Do Znawcow, o co chodzi z czarą ognia?
mugol |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 5 Dołączył: 13.03.2006 ![]() |
po obejrzeniu filmu "czara ognia" (nie czytalem ksiazki) nasuwa mi sie kilka pytan i mam nadzieje ze ktos kto czytal ksiazke bedzie potrafil mi na nie odpowiedziec. czemu sludzy voldemorta zglosili go do turnieju i pomagali mu wygrac? czemu od razu go nie zabili i/lub nie przeniesli na ten cmentarz aby wskrzesic swojego mistrza? zupelnie nie rozumiem czemu konieczne bylo przebycie przez Harry'ego calego turnieju i przeniesienie go na cmentarz za pomoca czary ognia, przecierz na pewno bylo wiele innych, prostrzych sposobow.
|
![]() ![]() ![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Po pierwsze: nie wystarczy obejrzeć jeden film lub też przeczytać jedną książkę z serii. To nie Narnia, gdzie każdy tom stanowić może osobną, zamkniętą całość. Jest cały szereg związków przyczynowo-skutkowych, a w tym akurat przypadku chodziło o to, by dostarczyć Pottera Voldemortowi całego i zdrowego tak, by jak najdłużej nie budzić niczyich podejrzeń i dać mu tym samym przewagę zaskoczenia. Potter zaś cały i zdrowy potrzebny mu był do eliksiru, dzięki któremu odzyskał ciało - jednym z jego składników była krew wroga. Można oczywiście było użyć jakiegokolwiek wroga (zwłaszcza, że tych Czarny Pan ma wręcz w nadmiarze), ale wówczas nie doszłoby do przełamania bariery stworzonej przez ofiarę matki Harry'ego - bariery, która sprawiała, że Voldemort nie mógł go dotknąć (w pierwszym tomie, poprzez Quirrella). Istnieje również silnie uzasadnione podejrzenie, że krew ta spełnić może jeszcze daleko bardziej ważne, niszczycielskie wobec Voldemorta zadanie, aczkolwiek jest to już tylko domysł, a na ewentualne potwierdzenie go trzeba będzie poczekać do (najprawdopodobniej lipca) 2007 roku, kiedy to ukazać się ma ostatnia część opowieści.
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 15:34 |