Książki Okołopotterowe
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Książki Okołopotterowe
elrac |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 13.03.2006 ![]() |
Witam,
mam pytanie, czy znacie może jakies książki na temat Harry'ego Pottera, oczywiście z wyjątkiem 6 tomów "właściwej" ksiązki. Dotychczas udało mi się znaleźć tylko "Mój przyjaciel Harry Potter" oraz "Dojrzewanie Harry'ego Pottera". Ten post był edytowany przez Child: 14.03.2006 21:29 |
![]() ![]() ![]() |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Ja jestem przeciwko wprowadzaniu Pottera do szkół jako lektury. Raz, jak już napisał Katon, ta książka nie przeszła jeszcze próby czasu. Dwa, jako taka polonistka miałabym duuuży dylemat, jak tę książkę omawiać; nie czarujmy się, żaden dzieciak z podstawówki nie czyta książek Jo po to, żeby potem pisać charakterystykę Pottera/Hermiony, omawiać środki stylistyczne użyte w powieści, problematykę, jaką autor porusza. Trzy, trochę bezcelowym wydaje mi się omawianie jedenj części cyklu, w którym każda książka wiąże się z poprzednimi (a już w ogóle nie wyobrażam sobie omawianiu części niedokończonego cyklu) - gdzie tu szukać klucza interpretacyjnego? Cztery, cała siła tej książki tkwi właśnie w tym, że nikt do jej czytania nie zmusza. Nikt nie każe odkrywać od razu wszystkich warstw. Można ją interpretować pod takim kątem, jak sie tylko ma ochotę! W szkole zdaje się nie ma teraz takiej możliwości. Jest kanon, który trzeba znać i którego trzeba się trzymać.
Po piąte i ostatnie: ciekawa jestem, co na to księża katecheci xD -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 11:45 |