Ogólna Ocena "księcia Półkrwi"
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Ogólna Ocena "księcia Półkrwi"
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Może i subiektywna, ale ocena bez jakichś większych spojlerów - ogólna budowa, zarys fabuły.
VI tom sagi o Harry'm Potterze zdecydowanie różni się od innych. Jest mrocznie, tajemniczo zagadkowo. Fabuła skupia się na poznawaniu osobowści Toma Riddle'a i tajemnicy jego nieśmiertelności i odkrywaniu tożsamości tytułowego Księcia Półkrwi. To główne wątki fabuły. W VI części ponownie spotykamy bliźniaków, Zgredka, Stworka, Billa, Hardzodziobka Lunę i... Fleur. Zmienia się minister magii, nauczyciel OPCM, SPOJLER! ->Eliksirów <- /SPOJLER! Widać, że Święta Trójca dojrzewa. Jest... inaczej. Książka zmusza do myślenia bardziej niż poprzednie części. Moim ulubionym tomem pozostaje jednak "Zakon Feniksa". W "Księciu Półkrwi" Rowling nie opisuje z taką dokładnością m.in. lekcji, działania Zakonu. "Książę Półkrwi" plasuje się jednak na drugim miejscu, ex aequo z Czarą Ognia. Gorąco zachęcam do przeczytania najnowszego tomu. Wyjeżdżam na 10 dni na narty, ale jutro postaram opublikować się mniej spojlerową opinię. W tym temacie możecie także dodać coś od siebie ![]() Ten post był edytowany przez kkate: 29.01.2006 17:35 |
![]() ![]() ![]() |
s.a.m.a.r.o. |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 47 Dołączył: 23.03.2006 Skąd: ...z głębi nieprzemierzonej, zwanej wyobraźnią... Płeć: Kobieta ![]() |
A mi się nie podobał jakoś specjalnie "HP i Książę Półkrwi". Wedł€g mnie Rowling trochę przesadza z zabijaniem bohaterów. Powstaje jakaś kryminalna seria...
Wiecie, mi pierwsze książki podobały się bardzo, bo przeczytałam je przed tym całym chaosem i zanim stały się przereklamowane. Żałuję, że pieniądze tak bardzo mogą uderzyć do głowy, ale mimo to mam nadzieję, że pani Rowling ocknie się i następna część będzie lepsza. Chyba nie wymagam dużo ![]() -------------------- |
Amania |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 54 Dołączył: 06.03.2006 ![]() |
QUOTE(s.a.m.a.r.o. @ 24.03.2006 16:21) A mi się nie podobał jakoś specjalnie "HP i Książę Półkrwi". Wedł€g mnie Rowling trochę przesadza z zabijaniem bohaterów. Powstaje jakaś kryminalna seria... Ja właśnie przeciwnie, uważam, że zabicie bohatera sprawia, że książka przestaje być wyłącznie literaturą dziecięcą. Byłoby nieco naiwne, gdyby przez wszystkie tomy wszystko się udawało. Uśmiercenie pozytywnego bohatera sprawia, że książka staje się bardziej wiarygodna. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 09.05.2025 23:07 |