Psalm
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Psalm
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Banalne, ale dam.
Kazali nam śpiewać pieśń Pana I pooblekać się w radość By przykryć dusz naszych nagość I wytarte kolana Są tu palmy pośród ogrodów Choć w niewoli - co jeść jest i wypić Lecz marzymy o piasku i ciszy Naszego Syjonu Gdzie jesteś, o Jeruzalem! Płaczemy, słucha nas rzeka Utopiłbym się, lecz czekam Bo wiem, że Pan każe żyć dalej. |
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
QUOTE(MaryStebbins @ 28.03.2006 21:23) I znowu problem z interpretacją ![]() ![]() Podoba mi się.Ale akurat w ten sposób, w jaki ja go rozumiem. A rozumiem chyba w niewłaściwy(kobiecą intuicję jeszcze posiadam:))Ja tu widzę protest przeciw ślepemu poddaniu wysnutym przez kler zasadom. Absurd naszego fanatyzmu religijnego . I to mnie rusza, bo od jakiegoś czasu staram się z tym walczyc. Ale...to pewnie jest NIEWłAśCIWA interpretacja, prawda? Ekhm... Radykalnie niewłaściwa. Matoos by sie ubawił gdyby ją przeczytał. To po prostu inspiracja usłyszanym w ostatnią niedzielę w bastionie kleru psalmem. Znanym bardzo, śpiewanym nawet przez Marleya i Boney-M jako piosenka "By the rivers of Babilon". Opowiada o Żydach siedzących nad Eufratem i wspominających Syjon i Jerozolimę. Babilończycy uczynili z nich niewolników i żadali śpiewania radosnych pieśni na cześć Pana, ale Zydzi nie potrafili śpiewać w niewoli o tak pięknych rzeczach. O tym jest psalm. I myślałem, że o tym jest wiersz =) Jeżeli jest tu jakiś bunt t na pewno nie przeciwko Bogu i jego kapłanom. Read the Bible my friends. Nawet jeśli nie wierzycie. To kawał kultury. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 23:18 |