Psalm
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Psalm
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Banalne, ale dam.
Kazali nam śpiewać pieśń Pana I pooblekać się w radość By przykryć dusz naszych nagość I wytarte kolana Są tu palmy pośród ogrodów Choć w niewoli - co jeść jest i wypić Lecz marzymy o piasku i ciszy Naszego Syjonu Gdzie jesteś, o Jeruzalem! Płaczemy, słucha nas rzeka Utopiłbym się, lecz czekam Bo wiem, że Pan każe żyć dalej. |
![]() ![]() ![]() |
Gem |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Prefekci Postów: 749 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: z oślizłego lochu >:] Płeć: Kobieta ![]() |
Wiesz Katon...nie zamierzam krytykować wiary chrześcijańskiej, ale dla mnie jest ona tylko jedną z religii, która potrafiła w swoim czasie odpowiednio się usytuować i uzależnić od siebie państwo. Nie mówiąc już, o średniowiecznych jej "zasługach". Tak na dobrą sprawę to świat jest pełen innych i o wiele sensowniejszych religii, znajdujących jakieś potwierdzenie w nauce, choćby szczątkowe.
Rozbieżności - mam na myśli ewangelie, które się wzajemnie wykluczają (Marka i Jana o ile dobrze pamiętam...musiałabym sięgnąć do tekstu, na co z resztą nie mam czasu, ani ochoty). Ty nie bądź taki sarkastyczny, bo nie ma nigdzie potwierdzenia, że Bibla jest bardziej możliwa do zrealizowania, niż teoria skonstruowana przez Michaela Baigent'a, Richarda Leigh'a i Henry'ego Lincoln'a. Ja wierzę w to co mnie bardziej przekonało i jest bardziej logiczne. Nie rozumiem, jak można opierać się na jednej książce, w dodatku pełnej bajek i nieścisłości...co innego naukowe dochodzenia historyczne, będące powszechnie znane i mające potwierdzenie w wielu źródłach historycznych. No, mniejsza o to. Poza tym, wybacz :/, bo jakoś zrodzenie Bożego syna przez dziewicę już jest niedorzeczne, a co dopiero stwierdzenie, że to miałoby odkupić winy całego świata. Jak dla mnie to się kupy nie trzyma, daltego właśnie jestem osobą nazywaną mianem ATEISTKI. To tyle na temat, twojej "uwagi" co do moich przekonań. A jeżeli chodzi o wiersz...ja wyznaję przede wszystkim jedną klasyczną zasadę. Brać odpowiedzialność, za to, co się pisze. Jeże ni ema w tym głębszego sensu, to jak powiedział Herbert: "jeśli tematem sztuki będzie dzbanek rozbity (...)to co po nas zostanie będzie jak płacz kochanków w małym brudnym hotelu kiedy świtają tapety " Ot co. Nic dodać, nic ująć. ![]() -------------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 23:05 |