Psalm
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Psalm
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Banalne, ale dam.
Kazali nam śpiewać pieśń Pana I pooblekać się w radość By przykryć dusz naszych nagość I wytarte kolana Są tu palmy pośród ogrodów Choć w niewoli - co jeść jest i wypić Lecz marzymy o piasku i ciszy Naszego Syjonu Gdzie jesteś, o Jeruzalem! Płaczemy, słucha nas rzeka Utopiłbym się, lecz czekam Bo wiem, że Pan każe żyć dalej. |
![]() ![]() ![]() |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kontekst jest bardzo prosty - większość słów Biblii można rozpatrywać zarówno jako przenośnie, symole czy alegorie jak i można traktować je dosłownie - z punktu widzenia czasu, co do którego się odnoszą. Mogę to wyjaśnić na prostych kilku przykładach zaczerpniętych z wygooglowanych nieścisłości.
Światło stworzone w pierwszym dniu, słońce w 4. W mojej interpretacji stworzenie światła i ciemności jest symbolem pierwszego podziału przy stworzeniu wszechświata - na byt i nicość. Byt to światło, nicość to ciemność. Wtedy słońce spokojnie może być stworzone 4go dnia. Prawda? Żaden nie wie, to jest moja interpretacja, wydaje mi się dość logiczna. Pewnie, że jeżeli ktoś się uprze, to może wykazać kilka nieścisłości w Biblii, ale z drugiej strony patrząc, jak ktoś się uprze, może udowodnić że przy odpowiedniej interpretacji wcale nie są one nieścisłościami. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, że Biblia była pisana w ten sposób, aby mógł ją zrozumieć zarówno człowiek z czasów, kiedy była pisana jak i człowiek z czasów dzisiejszych. Niektóre wersety, wydawałoby się nie mające zastosowania dziś, po bliższym przyjrzeniu się stają się zaskakująco trafne. Jeżeli przyjrzeć się opisowi stworzenia świata - można by go widzieć jako to, co ostatnio udało się ustalić fizykom. Gdzies miałem nawet porównanie fizycznego i biblijnego opisu. W zaskakująco wielu punktach się pokrywały. Inna sprawa, że rzeczywiście przesadziłem twierdząc że potrafię udowodnić, że w Biblii nie ma żadnych nieścisłości. Chodzi mi o to, że praktycznie każdą sprzeczność jestem gotów przedstawić w takim kontekście, żeby przestała być sprzecznością. Nie można udowodnić, że Biblia jest w pełni prawdziwa, z tego prostego względu, że zabierałoby to nam wolną wolę. Tak jak mówiłem na początku - nikogo nie przekonam. Nie mam zamiaru. To kwestia wiary, a nie logiki. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 22:11 |