Psalm
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Psalm
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Banalne, ale dam.
Kazali nam śpiewać pieśń Pana I pooblekać się w radość By przykryć dusz naszych nagość I wytarte kolana Są tu palmy pośród ogrodów Choć w niewoli - co jeść jest i wypić Lecz marzymy o piasku i ciszy Naszego Syjonu Gdzie jesteś, o Jeruzalem! Płaczemy, słucha nas rzeka Utopiłbym się, lecz czekam Bo wiem, że Pan każe żyć dalej. |
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Skończyć na tym się nie da. Przynajmniej nie w tym momencie.
1. Gem. Kładziesz na szalę zdanie trzech 'naukowców' przeciw tradycji i doświadczeniu wieków i milionów. Samo to jest żałosne. 2. Wieki i miliony mogą się mylić, ale akurat wydumana teoryjka trzech fanatyków tych błędów nie wykazuje. Prędzej potwierdza słowa Chrystusa... Jakie - pomyślcie sami. 3. Te nieścisłości w większości są absurdalne. Szczególnie te dotyczące SYMBOLICZNEGO przeciez opisu stworzenia świata. Chyba nikt z nas nie uważa, że Ziemia została swtorzona w 6 dni - literalnie. Sprzeczności w Ewangeliach są. I co z tego? Czasem Jezus mówi coś w Kafarnaum, a w innej Ewangelii jest napisane, że w Nazaracie... I? To raczej dowód na prawdziwość Ewangelii. Wyspiskowane bzdury są zawsze ścisłe w każdym detalu. Ścisłe i bzdurne zarazem. Ewangeliści tysiące mil od siebie spisywali tą samą opowieść. Czas zaciera szczegóły, a jednak przesłanie jakimś dziwnym trafem cała Ewangelia ma jedno. Aż dziw, że takie oczywistości muszę wyjaśniać. 4. Jeśli uznajesz Odkupienie za absurdalne - nic nie poradzę. Nie Ty pierwsza, nie ostatnia. Ja będę w nie wierzył nawet jeśli okaże się bujdą. Bo to najpiękniejsza opowieść jaką kiedykolwiek opowiedziano. Jeśli czeka mnie nicość - cóż, trudno. Ale zanim się w nią pogrążę wolę przyjąć zakład Pascala. I uwierzyć, że Ktoś kiedyś oddał za mnie swoje życie z miłości. Do mnie właśnie. 5. Marry - nie kładź na równe szale zwolenników głupawej ksiązki sensacyjnej i 2000 lat historii chrześcijaństwa. To ani mądre, ani rozsądne, ani sensowne. 6. Wszystkim, ale to wszytskim polecam "Heretyków", "Ortodoksję" i "Wiekuistego człowieka" G.K. Chestertona. Może was przekona, a może tylko udowodni wam, że argumenty jakimi szermujecie zostały zbite dowcipnie i inteligentnie już 100 lat temu i poszukacie nowych w waszej Krucjacie Nicości. 7. Aha. Gem, nie rozumiem czemu wzięłaś zasługi Kościoła w Średniowieczu w cudzysłów. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 22:06 |