Psalm
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Psalm
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Banalne, ale dam.
Kazali nam śpiewać pieśń Pana I pooblekać się w radość By przykryć dusz naszych nagość I wytarte kolana Są tu palmy pośród ogrodów Choć w niewoli - co jeść jest i wypić Lecz marzymy o piasku i ciszy Naszego Syjonu Gdzie jesteś, o Jeruzalem! Płaczemy, słucha nas rzeka Utopiłbym się, lecz czekam Bo wiem, że Pan każe żyć dalej. |
![]() ![]() ![]() |
Gem |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Prefekci Postów: 749 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: z oślizłego lochu >:] Płeć: Kobieta ![]() |
Dzięki Estiej...
Katon, a co sprawiło, że jesteś tak przekonany o prawdzie swojej religii? Sam do tego doszedłeś, objawił ci się anioł, a może sam Chrystus? Czy po prostu twoja rodzina, jest rodziną katolicką? Nie wiem, ale odnoszę nieodparte wrażenie, że ty Katon po prostu negujesz moje podlądy, bo uważasz się za mądrzejszego ode mnie. Choć wolalabym się mylić, to mam nadzieję, że nie sugerujesz się wiekiem... Skoro tak bardzo pragniesz poznać genezę moich poglądów, to ci ją wyjaśnię pokrótce. Moja rodzina jest w wierze Światków Jehowy i przez jakiś czas sama uczęszczałam na ich zebrania. Wcześniej jednak miałam okazję przyjrzeć się tym niesamowicie wykształconym księżom, którzy nie potrafią odpowiedzieć spójnie i logiczne na najprostsze pytanie dotyczące wiary, twierdząc najczęściej, że "Bóg tak chciał", albo "Bóg raczy wiedzieć". Tak, to zdecydowanie wszystko wyjaśnia i wymaga wielkiej wiedzy. W życiu nie dałabym wiary religii, która w swojej historii dokonała tak wielu zaprzeczeń własnym zasadom. Mam tu na myśli nie tylko krucjaty, ale i wcześniejsze, usuwanie, czy może wyrzynanie ugrupowań i kultów religijnych, polowania na czarownice, ingerencję w świat polityki, porażające ubóstwo będące atrybutem skromnych zakonników, zepsucie kościoła (80% księży to geje i pedofile). Cały mój stosunek do kościoła, zawiera się w podpisie widniejącym pod moim postem, chyba nie jest to dla ciebie zaskoczeniem, co? Oczywiście, jak wszędzie są ludzie dobrzy i źli, nie zgłębiałam specjalnie historii JP II, uczynił wiele dobrego, ale czy ty tak na prawdę znasz jego życie, uczynki? Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek zwierzał się komuś publicznie, a nie zapominaj, że kościół to potężna organizacja i przede wszystkim wpływowa, więc nie można zarzucać jej niektórych rzeczy, ale nie można ich wykluczyć. Dlatego, podsumowując jego działalność przez ostatnie dwa tysiąclecia, jakoś nie zdziwiłabym się, że niewiarygodna teoria o spisku na miarę filmu SF okazałaby się prawdą. Powracając do tematu, z ciekawości poszłam na kilka spotkań w kościele prawosławnym, oraz zielonoświątkowym. Miałam też okazję porozmawiać z ludźmi wyznania Islamu oraz zgłębiałam swego czasu tajniki okultystki. Więc najpierw zastanów się porządnie zanim zaczniesz wypowiadać się na inne tematy nazywając je bzdurami tudzież w jakikolwiek inny sposób je negując jeżeli nie masz o nich pojęcia (no chyb, że masz, ale to świadczy tylko o ślepocie, bo nie można wiedząc to wszystko, tak po prostu potulnie udać się do kościoła na mszę...)W każdym razie, mam jakieś porównanie i jestem przekonana, że Świadkowie Jehowy o wiele bardziej stosują się go Biblii niż jakakolwiek wiara chrześcijańska. Ale i z tego zrezygnowałam. Po prostu nie byłam do niczego zmuszana i dzięki temu mogłam poszukać własnej drogi. Nikomu nie powinno się narzucać cudzej woli, czy też poglądów, a człowiek który nie szuka, tylko ciągnie za tłumem zmierzającym do wielkiego, pachnącego kadzidłem gmachu, to człowiek nie myślący tak na prawdę nad tym co robi. Przekonawszy się o obłudności jednych religii, to zbytnią ingerencją w życie, to znowu absurdem, niedorzecznością, doszłam do następujących wniosków; człowiek, to takie stworzenie, które potrzebuje przewodnictwa. Nie ważne czy to duchowego, czy świeckiego, ale zawsze szuka autorytetów. Ważnym elementem stała się wiara, która powinna być jego własnym wyborem, nie tradycją! Uważam i biorę na siebie całą odpowiedzialność za to co napiszę, że nie jest ważne jak nazywamy Boga. Jedni zwą go nauką (teorie kosmogoniczne z uwzględnieniem czwartego i piątego wymiaru), inni Buddą, jeszcze inni szczęściem, czy po prostu losem. Świat opiera się na zasadzie akcji i reakcji, jeżeli jestem przekonana, że wszystko co robię powoduje określone skutki, nie jakaś niewidzialna ręka boska, to wierzę w siebie, w mój umysł, którego natura jeszcze w dużej mierze jest zagadką dla ludzkości. Więc nie ma sensu szukać Boga w chmurach, Bóg jest w naszych umysłach i to ludzie go stwarzają, nazywając tak jeszcze te niepojęte w świecie siły. "Koniec i bomba a kto czytał ten trąba!" youp...trochę tego jest, ale jak powiedziałam, bardzo skrótowo. Mam nadzieję, że i ty w jakiś sposób przybliżysz mi swoje racje, skoro tak często i pochopnie nazywasz moje bzdurami. (ironia) Ten post był edytowany przez Gem: 08.04.2006 13:39 -------------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 22:19 |