Psalm
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Psalm
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Banalne, ale dam.
Kazali nam śpiewać pieśń Pana I pooblekać się w radość By przykryć dusz naszych nagość I wytarte kolana Są tu palmy pośród ogrodów Choć w niewoli - co jeść jest i wypić Lecz marzymy o piasku i ciszy Naszego Syjonu Gdzie jesteś, o Jeruzalem! Płaczemy, słucha nas rzeka Utopiłbym się, lecz czekam Bo wiem, że Pan każe żyć dalej. |
![]() ![]() ![]() |
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE QUOTE Pierwsze dotyczylo niemożności swięceń na ksieży. Dowiedziałam się, że Jezus powołał na Apostołów tlyko mężczyzn i tak ma być. Normalnie straszne. Co za bazdura. Zapewne to, że apostołami byli tylko mężczyźni było całkowitym przypadkiem. Absolutnie nie miało dać nikomu do myślenia. A co miałoby dać do myślenia?! Jaka jest umysłowa, duchowa różnica między mężczyzną i kobietą?! Chodziło tlyko i wyłącznie o czasy! Myślisz, że ktoś by go słuchał, gdyby powołał kobiety?! Podobne stwierdzenie jest chorym fanatyzmem, całkowitym absurdem! QUOTE Czy Jezus nie nakazał nam się pzrypadkiem miłować? A czy miłosć nie ma prawa wygasnąc? Ekhm. Nie. Prawdziwa miłość nie ma prawa wygasnąć. Dlatego też zalecany przez Kościół styl życia daje praktycznie pewność, że naprawdę kochasz osobę z którą chcesz się związać. A od kiedy to ktokolwiek ma prawo decydować, co jest prawdziwą miłością, a co nie? Kto dał Ci umiejętność oddzielania miłości od zauroczenia? Bo dotad nie udawało się to dużo starszym i madrzejszym od Ciebie. Kościół również nie ma prawa. Ani dyktować nam, co czujemy do drugiej osoby, i od kiedy możemy to nazwać miłością. QUOTE Poza tym z tego co wiem ponowne związanie się z kimś po "rozwodzie" nie jest grzechem śmiertelnym. To się nazywa "życie w grzechu" i też nie jest niewybaczalne. Nie wiem. Tak powiedziała mi katechetka, której w kwestię prawdziwości słów ufam. Która skonczyła teologię i roztrząsała podobne sprawy przez lata. Matoos vs Pani M.? QUOTE QUOTE Nastepnym grzechem śmeirtelnym jest świadoma rezygnacja z Mszy Świętej. Czy to, że wolę poświęcić kilka chwil w ciszy u siebie w domu, myśląc, analizując problemy innych, starajac się wyodrębnić priorytety miast siedzieć w kosciele, wysłuch..ąc, ze mam głosować na PiS i że Maryja byłą dziewicą jest niewybaczalne? Może ty uważasz że jesteś alfą i omegą i wiesz naprawdę wszystko, a do tego ważne dla ciebie są tylko twoje własne przemyślenia, ale badania wykazują że na dłuższą metę zdawanie się tylko i wyłącznie na siebie nie przynosi dobrych skutków. Poza tym do Kościoła nie idzie się po to żeby słuchać kazania, ale po to żeby przyjąć Eucharystię. Człowieku! Jakie badania?! A zdawanie się na kilku księży jest lepsze? Ufam, że mam większe prawo decydować o sobie niż oni. Ufam, że znam się lepiej, i moje przemyślenia przyniosą mi więcej pożytku, niż ich. Ufam, że jeśli ktokolwiek ma mi prawo prawić morały, to są to moi rodzice, lub inne osoby mi bliskie. Ale nie oni. Znam cel Eucharystii. Ale nie wierzę.TU jest rożnica miedzy ateistami, a katolikami. Plus to, co powiedziała Gem. QUOTE A od kiedy to chrzest determinuje twoją religię? Skoro i tak w to nie wierzysz nie powinno robić ci różnicy. Taki wam obojętny ten Kościół, a tak się burzycie za parę kropel wody? Od kiedy? Od przedszkola, kiedy jestem zmuszana na chodzenie na religię. Nie przez rodziców-przez opinię publiczną. Tyle, że wtedy jeszcze tak tego nie widzę. Problem zaczyna się później. Jesli to tylko kilka kropel wody, to po co się je stosuje? Patrzac z twojego punktu widzenia, to ogromnie ważny sakrament, prawda? Więc dlaczego decyduje się za kogos, kto ma go przyjac? Kogos, niedojrzałego, nie rozumiejącego? To jest tradycja. A nie wiara. QUOTE Nie wiem, skąd ci się wzięło, że to się powinno przyjmować tylko przed jakimiś święceniami, ale podejrzewam że z ogólnej ignorancji na tematy z Kościołem związane. Przeczytaj jeszcze raz posta Gem i zastanów się, bo chyba nie zrozumiałeś wypowiedzi. QUOTE cholernym problemem w tej dyskusji jest to, że ateiści nie znają dokładnie doktryn wiary ani (dokładnie) Biblii, słyszą w telewizji tylko o wadach Kościoła i (co najwazniejsze) niestety nie mają daru wiary. I już dyskusja jest spalona. Wychowuję się w rodzinie praktykujących katolików. Rodzinie rozmawiającej ze mną o podobnych sprawach. Pzoa tym, czy naprawdę sądzisz, że wdawałabym się w jakakolwiek dyskusję, nie znając przedmiotu sporu? Właśnie dlatego, ze znam, stawiam veto. Sądzę, ze podobnie Gem. I Gem- Marysia, po prostu:) |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 22:21 |