Sztuka Współczesna, malarstwo i te inne twory
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Sztuka Współczesna, malarstwo i te inne twory
Anita |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 88 Dołączył: 13.05.2004 Skąd: (z)myślona ![]() |
Były wizerunki świętych, scenki rodzajowe, baśniowe, surrealizm, abstrakcja i nie wiadomo co jeszcze. Było już właściwie wszystko i nie bardzo wiadomo, jak stworzyć coś nowego. Możliwe, że właśnie takiej bezradności powstał wytwór pod ogólną niewinną nazwą
sztuka współczesna obejmujący tym prostym hasłem prace pod tytułem "biały kwadrat na białym tle", bliżej niezidentyfikowane mazy oraz większość arcydzieł o niezwykłym, absurdalnym, wziętym najprawdopodobniej z księżyca, nieraz szkokującym wydźwięku i pomyśle. W którym to zresztą dopatruję się sensu tej całej sztuki. Pytanie, czy słusznie się w ogóle dopatruję - bo może jest to po prostu zwyczajna "głupawka" artystów, złośliwie obliczona na skołowanie odbiorcy? ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle: podoba Wam się ten kierunek sztuki? -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Sumiko |
![]()
|
![]() >>blondynki są głupie.<< Grupa: czysta krew.. Postów: 876 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z dupy. Płeć: Mężczyzna ![]() |
dzisiaj Hazel zapytała mnie o 'nielubienie' czy wręcz strach przed sztuką XX wieku. i tak się właśnie zastanawiałam dlaczego.
i co tu dużo mówić to jest sztuka trudna i wymagająca. żeby zrozumieć biały kwadrat na białym tle trzeba poznać osobę Malewicza, żeby zrozumieć futuryzm trzeba poznać postulaty i manifesty futurystyczne, ekspresjonizm niemiecki -specyfike tamtych czasów itd itd. łatwiej jest oglądać sztuke realistyczna, bo na pierwszy rzut oka widac o co mniej-wiecej chodzi. oczywiscie to tez jest tylko pozorne, no ale napewno o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. po za tym jak sie czegos nie rozumie to sie to ignoruje, bo to niezbity dowod na to, ze moze nie jestesmy tacy madrzy i kulturalni. wiec mowimy ze to nie jest fajne i juz, nie ma tematu. tak czy nie tak? -------------------- dupa.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 17.06.2025 22:44 |