Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

[ Drzewo ] · Standardowy · Linearny+

> Inkwizycja, Wikipedia kontra Ziemkiewicz

Yavanna
post 16.05.2006 22:20
Post #1 

Kandydat na Maga

Grupa: Magiczni Forumowicze

Polecam artykuł publicysty Rafała A. Ziemkiewicza na ten temat: http://www.datapolis.com/grzes/inkw_rz.htm

Radzę naprawdę przeczytać, bo już mnie nadgorliwe psioczenie na tą instytucję zaczyna trochę wkurzać ;>

Ten post był edytowany przez estiej: 20.05.2006 03:01

--------------------
"(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo"

Ot co.

'What this country really needs... right now... is a Doctor' (;
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topicStart Poll
Odpowiedzi
Yavanna
post 17.05.2006 18:41
Post #2 

Kandydat na Maga

Grupa: Magiczni Forumowicze

QUOTE(estiej @ 17.05.2006 18:11)
QUOTE(Yavanna @ 17.05.2006 05:20)
Polecam artykuł publicysty Rafała A. Ziemkiewicza na temat Inkwizycji

To ja jeszcze dodam artykuł o Inkwizycji z wikipedii, znacznie różniący się od pracy Ziemkiewicza. Po przeczytaniu jego artykułu można by się zakochać w dzielnych i szlachetnych inkwizytorach, tak wybielił czarną legendę.

A tak w temacie, nie bardzo widzę w czym jest problem. Duchowość zawsze istniała na różnych poziomach z popduchowością na czele. Jedni się umartwiają, inni chodzą na odpusty. I tyle.
Wiara w Kabałę wg Madonny, czy wiara w Kabałę wg kabalistów nie różni się skutecznością, więc szczerze mówiąc wolałbym to zrobić z Madonną (niekoniecznie kabałę mając tu na myśli, skoro to i tak strata czasu).
*

Matoos w sumie już za mnie odpowiedział. Encyklopedia, którą każdy może edytować, a wiadomo, że większość ludzi uważa Świętą Inkwizycję za instytucję zbrodniczą, wydaje mi się wątpliwym źródłem wiedzy. Ktoś może oprzeć swoją wiedzę o ŚI na osławionym "Imieniu Róży" Umberto Eco lub na wątpliwym opracowaniu historycznym. Bardziej przemawia do mnie artykuł znanego i szanowanego publicysty niż anonimowe dzieło zbiorowe.

--------------------
"(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo"

Ot co.

'What this country really needs... right now... is a Doctor' (;
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 15.05.2025 05:51