Bogin Dumbledore'a, czego boi się Albus Dumbledore?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Bogin Dumbledore'a, czego boi się Albus Dumbledore?
Shmanii |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 80 Dołączył: 28.05.2006 Skąd: Avalon ![]() |
mi tez to przyszło do głowy, cierpienie, smierć... ale nei wiemy co on tam widział w jaskini? Wiemy ze Voldemorta się nie boi. Więc czego mógłby się bać? Co napawało go lekiem? Nic nie przychodzi mi do głowy. Czego lub kogo bać się mógł tak wielki czarodziej jak Albus Dumbledore? Nie wiem naprawdę nie wiem czego lub kogo bał się AD. Zwsze był pokazywany jako postać, która nie bała się niczego, która na wszytko potrafiła znaleśc radę. Więc może poprostu bał się tego co stanie sie gdy zło zwycięży?
Mam nadzieję ze ktoś poda jeszcze jakąś inna teorię. pozdrawiam Shmanii -------------------- "Trzeba wiele lat, by znaleźć przyjaciela
wystarczy chwila, by go stracić" (Stanisław Lec) |
![]() ![]() ![]() |
Gem |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Prefekci Postów: 749 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: z oślizłego lochu >:] Płeć: Kobieta ![]() |
Idąc dalej tropem Estieja, można by spróbować ustalić kilka rzeczy. Dumbledore mila ok. 150 lat, a jest to imponujący wynik, nawet w społeczności czarodziejskiej. Swój wiek, zawdzięczał przede wszystkim potędze magicznej, co by oznaczało, że jego brat musiałby być przynajmniej o połowę młodszy od niego, ponieważ nie odznaczal się tak wielką siłą magiczną. Ale znowu to rzuca cień podejrzenia na rodziców Albusa i Abefortha. Czy jest możliwe, aby małżeństwo nawet po sześćdziesiątce miało dziecko? A może matka i ojciec braci byli równie potężni i niezwykli jak ich starszy syn? Czy może lepiej ująć to w ten sposób, Dumbledore’owie byli, lub są rodziną o jakichś potężnych korzeniach, które dają im przywilej długowieczności, a przynajmniej życia dłuższego niż zwykli śmiertelnicy. Nie mam źródła pod ręką i nie pamiętam, jak to było z rodem Graunt’ów, czy jest wspomniane jak długo żyli. O ile dobrze pamiętam, Voldemort miał ponad siedemdziesiąt lat, ale on już nie był człowiekiem, więc pominiemy jego możliwość długowieczności z przyczyn genetycznych, choć jest potomkiem Slytherina. Zmierzam do tego, aby odpowiedzieć najpierw na pytanie, czy mając w przodkach jednego z czwórki założycieli, żyje się dłużej, a jeżeli tak, to czy możliwe jest aby Albus był potomkiem Gryffindora? Takie propozycje padały już wcześniej, ale teraz wydaje mi się, że jest to bardziej prawdopodobne. Bo od czego tak na prawdę zależy moc czarodzieja? Na przykład Hermniona, jest jedną z najlepszych czarownic, ma dużą wiedzę i talent, ale jej zaklęcia nie są potężniejsze od zaklęć Harry’ego. Tom Riddle posiadał już spore umiejętności będąc dzieckiem, ponieważ w jego żyłach płynęła krew Salazara. Czarodzieje starych rodów tak bardzo pragnęli zachować czystą krew, ale na pewno było w tym coś więcej niż kaprys i pogarda dla mugoli. Wydaje mi się, że mogło to wpływać na moc, dlatego Salazar mógł sprzeciwiać się rozrzedzaniu krwi ludzi magicznych, bo tracili na potędze. Ok, podsumowując, Dumbledore może być potomkiem Godryda i z tego powodu tylko miecz Gryffindora nie zaginał, ponieważ był strzeżony przez jego następców, a także ta wyjątkowa więź z Faweksem, który był bezpośrednio związany z ogniem, będącym bezpośrednio związanym z cechami domu lwa.
Ten post był edytowany przez Gem: 03.06.2006 12:50 -------------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:22 |