Najbardziej Wypaśne Solówki, gitarowe i basowe
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Najbardziej Wypaśne Solówki, gitarowe i basowe
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Chyba nie trzeba żadnych wstępów - go on!
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ja mam przynajmniej początek listy od dawna ustalowny.
"Whole Lotta Love" - Jimmy Page (Led Zeppelin) Długie perkusyjne przejście tylko po to, żeby mogło odbyć się najlepsze wejście na solo w historii rocka. Szybkie, bluesowe, przejmujące, porywające. Najlepsze. "My Lovely Man" - John Frusciante (RHCP) Młody, dziki Frusciante z czasów Blood Sugar Sex Magic. Przejście basowe, potem pierwsza 'podciągana' część solówki, która okazuje się jeno wstępem do zupełnie nieprawdopodnej, szybkiej wymiatanki (mocno osadzonej w solówkowej tradycji, ale z silnym piętnej stylu Fru), która w dodatku w kontekście całej piosenki jest jeszcze wzruszająca... Mistrzostwo. "All Along The Watchtower" - Jimi Hendrix Akurat ta, bo tą lubię najbardziej. Ale Hendrix był najlpeszym gitarzystą wszechczasów i właściwie każda jego solówka może z powodzeniem okupować szczyty takiej listy. "November Rain" - Slash (Guns'n'Roses) Cóż, że wiocha, skoro ją kocham. "Ball And Biscuit" - Jack White (The White Stripes) Tam są trzy solówki i sam nie wiem o którą mi chodzi, bo wszystkie rzucają na kolana. Traktuje je jako jedną. Brudne, bluesowe, jazgotliwe, poszarpane, a przy tym wszystkim niesamowicie melodyjne i oryginalne. Kiedy pierwszy raz usłyszałem tą piosenkę długo nie mogłem dojść do siebie. "Since I've Been Lovin' You" - Jimmy Page (Led Zeppelin) Ballada, która bije na głowę Stairwaya i solówka, która bije na głowę solówkę ze Stairwaya. Przy tej piosence umiem rozpłakiwać się na zawołanie. "Turn It Again" - John Frusciante (RHCP) Najlepsza piosenka ze świetnego nowego albumu. Całe dwie płyty wspaniałych solówek, z czego jednakże ta jest najlepsza. Bardzo długa i porywająca. Dojrzalszy Fru odzyskał zeby, które se wyrwał na "BTW" i znowu gra przesterowane, genialne sola. "Store Bought Boys" - Jack White (The Raconters) Najlepszy fragment płyty. Pędząca na złamanie karku gitara, o typowo 'whitowym' brzemieniu. Ociera się o fałsze i zgrzyty, ale robi piorunujące wrażenie. "If You Have To Ask" - John Frusciante (RHCP) I znowu Blood Sugar. Osadzone, brudne, bluesowe solo, na tle funkowego podkładu. Esencja stylu. bonus na płycie "The Libertines" - Carl Barat i Pete Doherty Piękna, akustyczna piosenka z najcudowniejszym zgraniem się dwóch gitar jakie kiedykolwiek słyszałem. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 03:49 |