Sztuka Współczesna, malarstwo i te inne twory
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Sztuka Współczesna, malarstwo i te inne twory
Anita |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 88 Dołączył: 13.05.2004 Skąd: (z)myślona ![]() |
Były wizerunki świętych, scenki rodzajowe, baśniowe, surrealizm, abstrakcja i nie wiadomo co jeszcze. Było już właściwie wszystko i nie bardzo wiadomo, jak stworzyć coś nowego. Możliwe, że właśnie takiej bezradności powstał wytwór pod ogólną niewinną nazwą
sztuka współczesna obejmujący tym prostym hasłem prace pod tytułem "biały kwadrat na białym tle", bliżej niezidentyfikowane mazy oraz większość arcydzieł o niezwykłym, absurdalnym, wziętym najprawdopodobniej z księżyca, nieraz szkokującym wydźwięku i pomyśle. W którym to zresztą dopatruję się sensu tej całej sztuki. Pytanie, czy słusznie się w ogóle dopatruję - bo może jest to po prostu zwyczajna "głupawka" artystów, złośliwie obliczona na skołowanie odbiorcy? ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle: podoba Wam się ten kierunek sztuki? -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(estiej) Dla mnie sztuka współczesna, to najciekawsze co może być w sztuce. Nie najpiękniejsze, ale najciekawsze. ja też tak uważam. generalnie lubię sztukę współczesną. nie mam nic przeciwko poszukiwaniom nowych środków wyrazu. nie bulwersują mnie ani genitalia na krzyżu, ani rekiny pływające wokoł stołów chirurgicznych, być może dlatego, że podchodzę do tego z dystansem i zaciekawieniem. od sztuki wymagam jakiegoś wpływu na mój stan emocjonalny, tego, że mnie zaciekawi, zaskoczy, zadziwi, wzruszy, rozbawi, również zaszokuje czy nawet zniesmaczy. najważniejsze żeby wywołała jakieś emocje, odczucia, chociaż minimum refleksji. bo takie są chyba założenia sztuki szeroko pojętej, prawda? kto powiedział, że artyści współcześni nie potrafią malować w klasycznym stylu. a może po prostu nie chcą? widziałam kiedyś taki obraz, płótno zamalowane na czarno, w prawym dolnym roku dwa machnięcia pędzla układające się w biały krzyż. niby nic takiego, ale robiło duże wrażenie, niepokoiło. denerwuje mnie jedna rzecz. rozumiem, że taka forma ekspresji może nie każdemu się podobać, może nie zaspokajać potrzeb wizualnych, estetycznych, po prostu artystycznych - kej, to zapewne kwestia gustu, progu wrażliwości. ale kiedy laik autorytatywnie stwierdza, że to czy tamto jest beznadziejne to to jest śmieszne. przecież trzeba mieć pewną wiedzę, rozeznanie, żeby móc powiedzieć coś takiego. 'jest beznadziejne, bo nie rozumiem tego'. śmieszne. powiem wam, że moja matka pracuje w szkole specjalnej. mówiła mi, że jej uczniowie, kiedy czegoś nie rozumieją, coś do nich nie przemawia, czy to obraz czy wiersz czy cokolwiek innego z szeroko pojętej sztuki, to mówią, że to idiotyzm, bezsens, beznadzieja, głupota. i tym akcentem zakończę. -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 17.06.2025 23:23 |