Siostrzane Różdżki, i w dodatku pióro feniksa
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Siostrzane Różdżki, i w dodatku pióro feniksa
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Tak mnie naszło dzisiaj nagle, a że nie przypominam sobie dyskusji na taki temat, to zakładam. W razie by był już taki to proszę nie strzelać tylko uprzejmie połączyć. Ja nie znalazłam.
W każdym razie: jak wiadomo, Harry i Voldemort mają różdżki z identycznym rdzeniem - piórem feniksa. Mało tego, feniks ów uronił, jak twierdził pan Ollivander, tylko dwa pióra. Co więcej, mowa o Fawkesie. Jakie to wszystko razem do kupy może mieć znaczenie?... Bo że ma, to mój nos mi mówi. Darmo by takiej ifnormacji Rowling nie podawała, zwłaszcza że Ollivander w zasadzie niemal nic więcej nie mówi. Później słynny efekt priori incantatem, też chyba nie od parady. No i mnie to zaczęło męczyć. Głównie w związku z feniksem, nie ukrywam. Jakieś pomysły?... -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
Jedno dla mnie jest pewne - Harry nie będzie mógł pozbyć się Voldemorta za pomocą swojej różdżki (być może w ogóle nie zrobi tego za pomocą różdżki, no co skrycie liczę) gdyż siostrzane ródżki sawsze się "sprzęgną", w związku z czym walka na różdżki będzie niemożliwa...
A jakie znaczenie ma ów Feniks - to wszystko wiąże się z Dumbledore'em. Fawkes był Dumbledore'a... patronus Dumbledore'a przybierał postać właśnie tego Feniksa... znaczy to, że Dumbledore jest w jakiś sposób ( emocjonalnie, duchowo, czy już sama nie wiem jak) związany z Fawkesem ( chyba źle napisałam ![]() A pióra właśnie z TEGO Feniksa są w obu różdżkach... ciekawe, ciekawe... Stworzyło się z tego swoiste "trio" : Harry, Voldy i Albus... Na razie nie mam pojęcia jak to wpłynie na przebieg walki. Być może nie będą w stanie się pozabbijać ( i z przepowieni Sybilli klops ![]() Ta potyczka zakończy się jakoś inaczej. Ale powiązanie z Dumbledore'em niewątpliwie będzie miało ogromne znaczenie - tylko kurde JAKIE? - tego na razie nie wiem. Swoją droga BARDZO ciekawy temacik, Owca - gratuluję pomysłu. Mam teraz kolejny pretekst, by porzucić trywiadle zajęcia i zając się gdybaniem ![]() |
matra |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 02.02.2006 Skąd: Ortograficzna druga strona lustra ![]() |
Zgadzam sie, ze w finalowej walce rozdzki Harry'ego i Voldemorta nie beda mogly zadzialac przeciwko sobie (jesli zaklecia zostana z nich rzucone jednoczesnie!) i przyznam ze ciekawi mnie jak JKR rozwine to zagadnienie.
![]() Jesli chodzi o Fawksa to mysle ze jeszcze cos o nim uslyszymy. Moze nawet pojawi sie w VII tomie. W Komnacie Tajemnic kiedy Harry wykazal sie lojalnoscia wobec Dumbledora przywolal feniksa, moze nie ma znaczenia czy dyrektor zyje, Harry wspomina pod koniec VI czesci, w trakcie pogrzebu ta sytacje. Wydaje mi sie, ze nie bylo to przywolane na darmo. Ten post był edytowany przez matra: 28.08.2006 05:13 -------------------- ..."Milcz jeśli nie możesz wzbogacić ciszy..." - babcia Markowicz |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:56 |