Korneliusz Knot
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Korneliusz Knot
GMichal |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 14.11.2005 ![]() |
To pytanie dotyczy Vl czesci Harry'ego Pottera
Jak myslicie, czy dobrze zrobiono w Ministerstwie Magii ,ze zwolniono Korneliusza a jego zastapil Rufus Scrimgeour? Mi sie wydaje ,ze na te czasy jakie sa w Vl cz. to dobrze zrobiono, poniewaz wraz z przyjsciem Rufusa nastaly nowe regulaminy zwiazane z bezpieczenstwem rodzin mugolskich . -------------------- ![]() ![]() ![]() Członek The Marauders - funclub Huncwotów -------------------- ![]() ![]() -------------------- "Scotty Dosen't Know..."™ =)) |
![]() ![]() ![]() |
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
Knot był nieudolny, zakochany w urzędzie, który piastował, wygodny... idący po najmniejszej linii oporu. Jego postępowanie można by zobrazować na przykładzie trzech małpek: nic nie widzę, nic nie słyszę, nic na ten temat nie powiem... Umywam rączki i muzyka gra!
Zwyczajny dorobkiewicz, który zachłysnął się władzą i ego mu się rozbuchało... Jak się później okazało, gdy zleciał ze stołka stał się potulny jak baranek i cichy jak myszka. Stulił uszy po sobie i przyczepił się nogawki swego następcy jak tonący brzytwy... Żałosny człowieczek, który absolutnie nie pasował na tak odpowiedzialne stanowisko. Nie wydaje mi się jednak, by Scrimgeour był strzałem w dziesiątkę. On jest równie niebezpieczny jak Knot, choć całkowicie od niego różny – być może jedyne, co ich łączy to upór. W przypadku Knota był to upór podskakującego kogucika, w przypadku Srimgeoura może być to upór podobny do uporu, który prezentował swego czasu Crouch, jak był u szczytu władzy... czyli upór dyktatora. Scrimgeour wydaje mi się człowiekiem apodyktycznym, agresywnym i nieustępliwym. I choć te cechy mogłoby wydawać się pożądane w walce z odrodzonym Voldemortem i ruchem śmierciożerców, mam ogromnie wiele złych przeczuć, co do polityki „silnej ręki”, jaką nowy minister najwyraźniej pragnie wprowadzić. Jak by nie było obaj ślepo wierzą w słuszność swych racji... a gdy prowadzą ślepcy, łatwo można wpaść w przepaść. Każdy rodzaj ślepoty jest niebezpieczny, czy to w przypadku Knota, czy w przypadku Srimgeoura. Knot osiągał swe cele (jednym z nich było utrzymanie się na stołku) poprzez manipulacje na prawo i lewo, poprzez układziki wszelkiej maści, zamykanie ust niewygodnym krzykaczom itp. Pokazane jest to w książce w przecudowny, do obrzydliwości rzeczywisty sposób. Sreimgeour wydaje się człowiekiem, który prócz manipulacji będzie osiągał wytyczone cele, idąc po tak zwanych trupach... wygląda na to, że jego polityce będzie przyświecało hasło " cel uświęca środki". Mam nieodparte wrażenie, że z racji swej siły i nieustępliwości może on wyrządzić o wiele więcej krzywd magicznej społeczności niż Knot, który wyłącznie wysiadywał stołek... http://ppm.waw.pl Oj! Się będzie działo! Ten post był edytowany przez vampirka: 04.02.2019 15:22 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 15:05 |