Eutanazja, ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Eutanazja, ?
Czternasta |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.04.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie wiem, czy ten temat był już poruszany. Polityka i religia już były, a to tak na pograniczu.
Jestem na tak, chciałabym móc w sytuacji ekstremalnej sama zdecydować o sobie. Nie być ciężarem dla nikogo i nie stanowić dla niego problemu. -------------------- Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać. |
![]() ![]() ![]() |
Cailith |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 318 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: skąd inąd Płeć: Kobieta ![]() |
Prawo nie ma być empatyczne; ja wcale nie uważam, że ma być, i nie o to apeluję. Chciałabym tylko, żeby wszyscy, którzy 'udzielają się' w tej konkretnej dyskusji, mieli na względzie, że to nie jest czysto teoretyczny problem, że to faktycznie kogoś dotyczy, i pewnie nierzadko kogoś, kto istnieje tuż obok.
Wcale nie krzyczę o prawo do eutanazji - chcę prawa do śmierci dla siebie, bez obciążania kogokolwiek konsekwencjami pt. więzienie za morderstwo. Bo ja nie zdecydowałam, że chcę umrzeć. Chcę mieć tylko świadomość, że <b>mogę</b> podjąć taką decyzję, i że gdybym z powodu fizycznych ograniczeń nie mogła popełnić samobójstwa, to ktoś będzie mógł mi w tym pomóc. Nie grzmię o prawa dla ogółu, bo dla mnie ogół nie jest najważniejszy. Przykro mi, tak czasem bywa; są sprawy, które decydują o tym, że 'ja' staje się pępkiem świata. Jestem ja i mój ból, i moja wolność, i moje <b>prawo wyboru</b>. Nie krzyczę także o miłość - na jej brak nie narzekam. Krzyczę o moją osobistą wolność, o prawo do wyboru pomiędzy życiem w upodleniu i bólu, ze świadomością, że jestem ciężarem, a dobrowolną śmiercią. To właśnie świadomość mojej osobistej wolności i prawa do decydowania o sobie sprawia, że śmierć (obojętnie jaka) staje się dla mnie godna. Bo wiem, że mogę, i że zależy to tylko ode mnie. QUOTE 'Godna śmierć'. Co to jest? Czy ktoś, kto ginie w wypadku ginie godnie? Czy wyskrobane dziecko umiera godnie? Czy godnie to bez bólu, czy wręcz przeciwnie? Czy godnie to z pistoletem przy brodzie, czy z przyjaciółmi przy łózku? Czy szybko czy wolno? Czy już czy jutro? Nie znam odpowiedzi. I nie rozstrzygnie tego żadna ustawa. Jeżeli prawo wejdzie tu chociaż raz to wszystko tylko się pogorszy. Jedyne, czego chcę, to żeby pozwolono mi samej zadecydować, co uważam za godną śmierć. -------------------- Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.
Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Proud to be a lesbian. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 19:58 |