Eutanazja, ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Eutanazja, ?
Czternasta |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.04.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie wiem, czy ten temat był już poruszany. Polityka i religia już były, a to tak na pograniczu.
Jestem na tak, chciałabym móc w sytuacji ekstremalnej sama zdecydować o sobie. Nie być ciężarem dla nikogo i nie stanowić dla niego problemu. -------------------- Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać. |
![]() ![]() ![]() |
Cailith |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 318 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: skąd inąd Płeć: Kobieta ![]() |
Chcę, żeby moja ewentualna decyzja o śmierci była zgodna z prawem.
Ogólne dyskutowanie o tego typu problemach zawsze krzywdzi jednostki, bo z ludzi cierpiących robi się szara masa tak, że nawet dyskutanci mogą nie zdawać sobie sprawy, że to dotyczy kogoś, kogo dobrze się zna, kto istnieje tuż obok, tylko jakiegoś niemal nierealnego ktosia, który ma jakieśtam problemy, jest chory i cierpi, i chce umrzeć. Wreszcie - nie uważam, żeby ktokolwiek mógł wypowiadać się ogólnie; musiałby znać przecież wszystkich, których dany problem dotyczy, i swój osąd formułować na podstawie doświadczeń, obcowania z konkretnymi ludźmi. Tymczasem jest to niemożliwe, więc wypowiadam się z mojego punktu widzenia. Chcę prawa do decydowania o własnej śmierci - dla siebie. Moja sprawa, co z tym prawem zrobię. Jednocześnie warto się zastanowić, ilu ludzi oprócz mnie chciałoby takiego prawa, i pomyśleć, czy to naprawdę takie groźne: umożliwić ludziom podjęcie takiej decyzji. Zastrzegam od razu, że myślę tu o ludziach w pełni władz umysłowych. Co do innych 'przypadków' nie zamierzam się wypowiadać, bo po prostu nie mam pojęcia, co w takim wypadku zrobić i jak uniknąć nadużyć. -------------------- Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.
Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Proud to be a lesbian. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 20:18 |