Eutanazja, ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Eutanazja, ?
Czternasta |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.04.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie wiem, czy ten temat był już poruszany. Polityka i religia już były, a to tak na pograniczu.
Jestem na tak, chciałabym móc w sytuacji ekstremalnej sama zdecydować o sobie. Nie być ciężarem dla nikogo i nie stanowić dla niego problemu. -------------------- Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać. |
![]() ![]() ![]() |
Cailith |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 318 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: skąd inąd Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Każda sytuacja na świecie to jakaś sprawa konkretnych ludzi. Ich radość, ich ból, ich cierpienie. Ale prawo ma to ujmować w pewne ogólne ramy. Z eutanazją jest tak samo. QUOTE Przecież Cail wyraźnie powiedziała o co jej chodzi: takie prawo mogłoby być ustanowione dla ogółu, po to by jednostki mogły o sobie decydować. Jej nie chodzi, o decyzję jaką podejmie ogół, ale o to, by ona, jako człowiek, nie jako Cailith, mogła sama taką decyzję podjąć. Tak samo jak każdy inny. Może nie do końca wyraźnie, ale faktycznie dokładnie to miałam na myśli. QUOTE Ale nie ma możliwości określenia jak by to miało wyglądać. Tzn. są, ale za pomocą niesamowicie nieprecyzyjnych sformuowań. Nie można oddawać życia i śmierci pod władze niejasnych sformuowań. I wreszcie udało mi się wyrazić o co mi chodzi. Tzn. tak naprawdę na pewno są takie możliwości, ale my (w sensie tu dyskutujący) chyba mamy za mało wiedzy, a przede wszystkim możliwości, żeby cokolwiek dalej z tą dyskusją zrobić. Idzie mi o to, że to i tak wydaje się odrobinę trącać jałowym biciem piany. QUOTE Jedno pytanie: Wierzysz w jakąkolwiek formę życia po śmierci? Ujmę to tak: czasem miewam wątpliwości, czy faktycznie niczego po śmierci już nie ma. Bardzo rzadko;) -------------------- Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.
Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Proud to be a lesbian. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 20:53 |