Eutanazja, ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Eutanazja, ?
Czternasta |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 127 Dołączył: 07.04.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie wiem, czy ten temat był już poruszany. Polityka i religia już były, a to tak na pograniczu.
Jestem na tak, chciałabym móc w sytuacji ekstremalnej sama zdecydować o sobie. Nie być ciężarem dla nikogo i nie stanowić dla niego problemu. -------------------- Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać. |
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
Cięzko tu wskazać jakąkolwiek "słuszną" drogę. Bo z jednej strony nie wyobrażam sobie odmawiania prawa to skrócenia cierpienia osobie, która wyraźnie tego pragnie, której jedyną nadzieją jest nadzieja na jak najszybsze skończenie ze swoim cierpieniem.
Ale boję się efektów. Efektów, których tak jak rezultatów mieszania w genetyce czy globalnym klimacie dziś nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Można się tylko zdać na wyobraźnię, a ta ostrzega. To jak otwarcie furtki, której nie można z powrotem zamknąć, nie wiedząc dokładnie, co czai się po drugiej stronie. Nie tak dawno legalizacja eutanazji była nie do pomyślenia. Od początku, od pierwszych pomysłów, pierwszą i nadrzędną zasadą była dobrowolność. Wystarczyło kilka lat, żeby zaczęto "usypiać" (przepraszam za słowo, ale tylko ono wydaje mi się właściwe) ludzi, którzy "prawdopodobnie cierpią" ale nie mogą nam o tym powiedzieć. Każdy następny krok będzie krótszy i łatwiejszy do wykonania. Pieknym hasełkiem niesienia ulgi można tłumaczyć morderstwa dowolnie długo. Będziemy dołączać do tego grona niepełnosprawnych umysłowo, noworodki z wadami wrodzonymi, itd itp. Czy ktokolwiek jest dziś w stanie przewidzieć na czym się skończy ? Gdzie jest granica, której na pewno, jako społeczeństwo, nie przekroczymy ? Ja się nie podejmuję. A przecież nie wspomnielismy jeszcze ani słowem o możliwościach, jakie dają te przepisy potencjalnym przestępcom. Jakoś nie jestem w stanie uwierzyć, że nie zdarzyło się do tej pory, by eutanazji dokonano wbrew woli pacjenta, maskując zwyczajne morderstwo eutanazją. -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 20:21 |