Tytuł Siódmego Tomu (tak!), oficjalnie z JKRowling.com
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Tytuł Siódmego Tomu (tak!), oficjalnie z JKRowling.com
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Uznałam, że warte to jest osobnego tematu
![]() Kochani, wielkie święto dziś! J.K. Rowling znów otworzyła tajemnicze drzwi na swojej stronie, po to by tym razem po kilku kliknięciach we właściwej kolejności oraz rozwiązaniu jednej zagadki (a właściwie zagraniu w wisielca po prostu) dać nam coś, co według wszelkiego prawdopodobieństwa jest tytułem ostatniego, siódmego tomu ![]() Harry Potter and the Deathly Hallows czyli (w wolnym i bardzo dowolnym tłumaczeniu) Harry Potter i Święcenia Śmierci Edit: wiadomość najwyraźniej została potwierdzona, wszystkie portale HP podają że tak właśnie brzmi tytuł. Dodatkowo poniżej fota z mojego własnego kompa będąca niejako dowodem ![]() klik. Edit2 z ostatniej chwili: rzeczywiście, brytyjskie wydawnictwo HP, Bloomsbury, oficjalnie potwierdziło ten tytuł. Ten post był edytowany przez owczarnia: 21.12.2006 16:50 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(owczarnia @ 25.12.2006 22:06) Bez przesady, nikt nie twierdzi, że miała dosłowne tytuły poukładane w głowie, aczkolwiek pozwolę sobie przypomnieć, że takim na przykład "Księciem Półkrwi" miał być zatytułowany już drugi tom, to znaczy był taki tytuł w planach oraz brany bardzo mocno pod uwagę. Jednakowoż Rowling stwierdziła, że zarówno sam tytuł, jak i część treści pasują dopiero do tomu szóstego, ciekawe dlaczego? Pomijając już jednak powody w tym momencie, to chyba dość dobitnie świadczy to o stopniu zaplanowania całości? Ponadto "magiczny przedmiot" czy "osoba" to jest pojęcie dość ogólne, na tyle ogólne, by zostawić miejsce do zmian czy poprawek, nie? Sama osobiście napisałam, że Deathly Hallows mi pasuje na miejsce, ale to nie będzie miejsce, zobaczysz. Chyba że owo sanktuarium, co niejako pogodzi obie teorie ![]() No znając aktualnie treść VI tomu, to raczej Książę Półkrwi nie pasowałby do II tomu. Chyba że w II książce chciała ujawinić Snape`a jako owego księcia. Ale chyba nie pasowałoby to w nawet najmniejszym stopniu do fabuły. Myślę, że stwierdzenie Rowling co do tego, iż tym tytułem miał zostać nazwany tom drugi, było po prostu pewnego rodzaju zabiegiem marketingowym (?) czy po prostu miało rozpalić jakąś ciekawość (jakby było jej mało) w czytelnikach. A co do samego tytułu, to w pierwszym momencie też pomyślałam o miejscu. Deathly mi nie pasuje. Powód? Pomijając znajomość (bądź nieznajomość) angielskiego, w słowniku nie ma ani słowa o śmiertelnym znaczeniu tego wyrazu. Raczej coś ekstremalne, szokujące... Hallows z kolei też jakoś nie pasuje, bo czemu jak już to nie Halloween? Stąd pierwsze nasunięcie się nazwy jakiegoś miejsca. Jednak (przynajmniej na razie) też jakoś nie wierzę, by akurat pani Rowling nazwała książkę od jakiegoś miejsca. Jakoś mi to nie pasuje. Może po jakiś kolejnych newsach się dowiemy czegoś więcej i będzie można orzec. Ale tak na marginesie, bez względu na to, co oznacza ten tytuł, mam jakieś złe przeczucia co do treści samej książki. Czy jakby Harry miał zwyciężyć, pokonać Voldemorta, itp, itd, to czy autorka nadałaby ostatniej powieści tytułu związanemu (dość mrocznie zaznaczę) ze śmiercią? Jakoś to sie nie klei do kupy... -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 03:54 |