Tytuł Siódmego Tomu (tak!), oficjalnie z JKRowling.com
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Tytuł Siódmego Tomu (tak!), oficjalnie z JKRowling.com
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Uznałam, że warte to jest osobnego tematu
![]() Kochani, wielkie święto dziś! J.K. Rowling znów otworzyła tajemnicze drzwi na swojej stronie, po to by tym razem po kilku kliknięciach we właściwej kolejności oraz rozwiązaniu jednej zagadki (a właściwie zagraniu w wisielca po prostu) dać nam coś, co według wszelkiego prawdopodobieństwa jest tytułem ostatniego, siódmego tomu ![]() Harry Potter and the Deathly Hallows czyli (w wolnym i bardzo dowolnym tłumaczeniu) Harry Potter i Święcenia Śmierci Edit: wiadomość najwyraźniej została potwierdzona, wszystkie portale HP podają że tak właśnie brzmi tytuł. Dodatkowo poniżej fota z mojego własnego kompa będąca niejako dowodem ![]() klik. Edit2 z ostatniej chwili: rzeczywiście, brytyjskie wydawnictwo HP, Bloomsbury, oficjalnie potwierdziło ten tytuł. Ten post był edytowany przez owczarnia: 21.12.2006 16:50 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE No znając aktualnie treść VI tomu, to raczej Książę Półkrwi nie pasowałby do II tomu. Chyba że w II książce chciała ujawinić Snape`a jako owego księcia. Ale chyba nie pasowałoby to w nawet najmniejszym stopniu do fabuły. Myślę, że stwierdzenie Rowling co do tego, iż tym tytułem miał zostać nazwany tom drugi, było po prostu pewnego rodzaju zabiegiem marketingowym (?) czy po prostu miało rozpalić jakąś ciekawość (jakby było jej mało) w czytelnikach. Moim zdaniem Jo miała tu raczej na myśli Riddle'a - czyli półkrwi dziedzica Slytherina. Chyba nie zamierzała wiązać tego ze Snape'em (a jeśli zamierzała, to doprawdy nie wiem w którym miejscu wcisnęłaby te wątki) Ksiązka musi mieć ręce i nogi, a Snape'a Jo dokładnie zaprojektowała od początku do końca. Jest on postacią ważną i został wyjątkowo potraktowany (zasługiwał na cały osobny tom z tytułem odnoszącym się bezpośrednio do niego ![]() ![]() Ponadto nie mieła potrzeby w ordynarny sposób , taką zwyczajną ot informacyjką dotycząca tytułów rozpalać ciekawości czytelników. Po szóstym tomie chyba nie potrzeba zaciekawiac kogokolwiek, prawda? To nasuwa tylko jedno wyjaśnienie (co zresztą widać wyraźnie i bez tego) że tom drugi jak i szósty są ze sobą w szczególny sposób powiązane - i Rowling dała to jeszcze bardziej do zrozumienia. A jeśli miałby to być zwyczajny chwyt marketingowy, to do czego byłby on potrzebny? ( i właściwie w którym on jest miejscu?) Książki Rowling rozchodzą się w milionowych nakładach - to już jest perpetum mobile, nie potrzebuje napędu. QUOTE A co do samego tytułu, to w pierwszym momencie też pomyślałam o miejscu. Deathly mi nie pasuje. Powód? Pomijając znajomość (bądź nieznajomość) angielskiego, w słowniku nie ma ani słowa o śmiertelnym znaczeniu tego wyrazu. Raczej nieznajomość. A swoją droga jakiego Ty słownika używasz? Ja mam w domu tylko taki kieszonkowy i jest tam wszystko jak czarno na białym. Nawet w internetowym jest czarno jak na białym. No i rzecz jasna, skoro tytuł związany jest ze śmiercią, to musi oczywiście oznaczać, że Harry zrobi kaput i koniec bajki. Ech i po co tyle pracy, kilkanaście lat klepania w klawiaturę, i sensacji, niezdrowego podsycycania emocji wśród modych czytelników, robienia marketingowych chwytów? Skoro już sam tutuł zdradza nam, że to wszystko to dupa wołowa w rzeczywistości i Harry przegra decydującą o losach magicznego świata bitwę. <To sobie offem poleciałam, a jak!> Ten post był edytowany przez smagliczka: 26.12.2006 03:50 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 04:13 |