Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
QUOTE(estiej @ 13.01.2007 13:27) 1. Jesteś niemal kompletnie prawy. Wydaje mi się jednak, że Zakon umie, tylko nie chce. Gdyby chciał, przestałby być Zakonem. Zdolność do użycia zaklęć niewybaczalnych nie wynika z zepsucia moralnego. Harry tego niemal dokonuje. W odpowiednich warunkach, przy nieco większej dozie rozpaczy przeradzającej się w nienawiść byłby w stanie rzucić Avadą. Ta nienawiść nie musi go zepsuć na resztę życia. 2. To nie zupełnie tak. Przez analogię, nożem czy siekierą też można zabić, ale ich posiadanie jest legalne, gdyż ich zasadnicze przeznaczenie jest inne. W przypadku pistoletu, jego przeznaczenie służy właśnie zabijaniu/okaleczaniu, czyniąc posiadanie pistoletu bez specjalnego zezwolenia - przestępstwem. (a posiadanie procy w szkole może prowadzić do wytarganych uszów). Avada Kedavra, w odróżnieniu od Drętwoty, nie ma innych zastosowań, nie można nią wbijać gwoździ, a tylko i wyłącznie zabić drugiego człowieka. Dlatego jest zaklęciem niewybaczalnym. W HP sam fakt zamordowania drugiego człowieka zawsze rozrywa duszę, niezależnie od narzędzia/zaklęcia. Sama mistyka niekoniecznie ma z tym coś wspólnego. Wybacz Owczarnio, wogóle nie miałem Cię na myśli, pisałęm w uniesieniu i z rozpiędu, stąd ta (mająca podnieść dramaturgię) liczba mnoga. Ad. 1) Zdolność ta wynika z nastawienia psychicznego w danym momencie - zgoda. Ale po pierwsze Harry'emu udaje się namiastka zaklęcia niewybaczalnego (wydaje mi się, że sama rozpacz, czy jak to ujmuje Belatrix w "Zakonie", 'słuszny gniew' nie wystarczą; mogą stworzyć jakieś słabe echo Zaklęcia Niewybaczalnego). Stawiam raczej tezę, że potrzebna jest autentyczna i w pewnym sensie wyćwiczona i nabyta (chyba, że ktoś jest naturalnym sadystą) chęć zadania bólu. I nienawiść. Harry czasem nienawidzi, ale myślę, że to nie ta skala. Gdyby to była to skala, to Dumbledore nie opowiadałby o czystym sercu. I myślę, że Dumbledore nie umie rzucić zaklęcia Cruciatus. Ani Avada Kedavra. Pozostaje otwarte pytanie jak Snape zabił Dumbledore'a jeśli teoria 'goodsnape'owa' jest prawdziwa. Może da się czymś zastąpić konieczne nastawienie psychiczne i nienawiść. Np. nienawiścią do samego siebie. Ad. 2) Pistolet służy tylko do zabijania albo ranienia. A jednak jest oczywiste, że w pewnych sytuacjach pewni ludzie nie dość, że mają pistolety, to jeszcze mogą ich używać. I są sytuacje kiedy zabicie kogoś jest usprawiedliwione okolicznościami, to oczywiste. Dlaczego więc aurorzy nie mogą stosować AK w granicznych sytuacjach zagrożenia życia? A nie mogą? Myślę, że nie mogą. AK nie jest jak pistolet. W samym zaklęciu jest zawarta istota mordestwa. Nie zabójstwa tylko morderstwa właśnie. Śmiem nawet zaryzykować, że właśnie dlatego jest zakazana, że uderza w duszę i jej zespolenie z ciałem. Można się domyślić po braku jakichkolwiek fizycznych przyczyn zejścia delikwenta. Zabity Drętwotą zapewne umrze na serce, a pokopany jakimś zaklęciem elektrycznym umrze z pokopania. Człowiek zamordowany Avadą ginie w nienaturalny sposób. Tak jak nie powinien umierać człowiek. I tu tkwi wg. mnie klucz do jego niewybaczalności. Przecież Voldemort mógłby mordować innym zaklęciem albo struną od fortepianu. Wiem, że Avadą łatwiej, ale myślę, że nie tylko o to chodziło. Zresztą, troszkę absurdalnie brzmi zdanie przeze mnie pogrubione. Kiedy mówimy o poszarpaniu duszy, to już jest mistyka =) |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 16:19 |