Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Zgadzam się. Oni traktowali to raczej jak wyrok, ale zgadzam się. Tylko właśnie cała ta scena ma jednoznaczną wymowę.
Dumbledore nie byłby w stanie użyć żadnego z niewybaczalnych zaklęć, bo nie jest w stanie odczuwać nienawiści. A to oczywiście wynika z jego wyborów i jego osobowości. Co do pozostałych zaklęć - Cruciatus też ma w sobie jakiś sadystyczny potencjał. Coś gorszego nawet niż zwyczajne tortury, bo wymaga chęci zadawania cierpieni. Myślę, że nie chęci utylitarnej, czysto praktycznej. To za mało. Za pomocą zaklęć, nawet bardzo prostych, można zadawać niesamowity ból i bardzo okrutnie torturować. Cruciatus 'po prostu' zadaje ból. Nie zastanawialiście się jaki? I w jaki sposób straszniejszy od innych strasznych bóli? Myślę, że w tym zaklęci też tkwi gigantyczny 'potencjał zła'. Jakiś czarny mistycyzm. Możliwe, że może zadaje jakąś formę bólu z pogranicza duszy i ciała. Nienaturalną, jak śmierć zadawana przez AK. O Impreiusie wiemy w sumie najmniej. Ale chyba przyczyną jego niewybaczalności, jest fakt, że uderza w wolną wolę. Jeden z dogmatów Zachodu. Ale nie wykluczam, że i tu jest niezbędny jakiś rodzaj pragnienia władzy i dominacji nad drugim człowiekiem. Takie pragnienie zawsze jest złę, niezależnie od tego w jakim celu chcemy tą władzę zdobyć. Różni się jakościowo od praktycznej konieczności przejęcia nad kimś chwilowej kontroli. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 16:29 |