Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Potterowe pająki? Znaczy Aragog na przykład? Bardzo ciekawe pytanie. Troszkę abstrakcyjne, ale mieści się w dużej grupie dylematów, które zwykłem sobie określać mianem: "Czy skrzaty domowe mogą być zbawione? - czyli teologia uniwersum HP" - chyba założę osobny temat.
Co do kwestii zaklęć i grzechów... Z tymi grzechami śmiertelnymi to nie do końca tak, ale nie ma to w tym momencie kluczowego znaczenia. Zacznijmy od tego, że w teologii chrześcijańskiej nie ma 'niewybaczalności'. Mam wrażenie, że w przypadku trzech klątw określenie "Niewybaczalne" też jest poniekąd umowne - byli śmierciożercy ich używali, a jednak zostało im to wybaczone. Rzecz w tym, że mogą byc ma swój sposób nieodwracalne. Zostawiać jakiś ubytek w duszy. To raczej nie kwestia konwencji - tzn. konwencja jest wynikiem ich realnych właściwości. Pewnym unormowaniem czegoś co realnie istnieje. Ciekawy jest problem intencji do czynu - zła intencja oczywiście jest grzechem, ale to są sprawy tylko i wyłącznie między człowiekiem a Bogiem. Nie widzę powodu, żeby tu miało być inaczej. Nie da się kogoś karać za myśl. No chyba, że za usiłowanie, ale tu mamy już pewne konkretne działania mające na celu dokonanie czynu. Chęć zabójstwa jest grzechem, ale nie jest grzechem tak dużym jak zabójstwo. Zabójstwo w afekcie nie jest ani tak dużym grzechem, ani tak dużym przestępstwem jak zabójstwo z nimną krwią. Próby rzucenia Cruciatusa podejmowane przez Pottera są oczywiście grzeszne i kalają jego duszę, jak mnóstwo rzeczy które zrobił, bo jest grzeszny. Ale jednak pozostaje ona nienaruszona. Cała. Zdolna do pokuty i przede wszystkim skoncentrowana i odwrócona w stronę Dobra. W siódmym tomie Voldemort zrobi wszystko, żeby to zmienić. Będzie zastawiał pułapki. Kiedy Potter kogoś zabije, będzie już łatwo go pokonać. Myślę, że byłby gotowy poświęcić Belatrix albo Malfoya jako obiekty 'skalania' Harry'ego. Pamiętacie scenę z "Zemsty Sithów" kiedy ku zadowoleniu Palaptine'a Anakin zabija hrabiego Dooku? W tym rzecz. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 15:49 |