Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
QUOTE(anagda) Hm... Nie powiedziałabym... Ponadto, nie wiemy czy aurorzy w ogóle korzystali z pozwolenia danego im przez Croucha dotyczącego możliwosci używania niewybaczalnych klątw. Po drugie, też jakoś sobie nie widzę, że taki auror (czy ktokolwiek inny) morduje innego zaklęciem wypruwajacym wnęczności. Mieszasz. Po pierwsze, co ma do rzeczy to, czy korzystali z pozwolenia ? (inaczej - jak to się odnosi do zacytowanego przez Ciebie fragmentu ?). Po drugie też nie napisałem o tym zaklęciu w kontekście używania go przez aurorów. Wspomniałem je tylko jako "coś" co wymaga równie jednoznacznych intencji, efekt ma bardzo podobny (makabryczne widoki pomijam) a mimo wszystko z jakiegoś powodu do niewybaczalnych się nie łapie. QUOTE Pomijając tu tą twoją "humanitarność" to śmierciożercy idą na czas. Byle tylko szybiciej i więcej zabić. No a tu by sie musieli potrudzić. A aurorzy nie są aż tak sadystyczni by znęcać się nad nimi... Chyba nie zrozumiałaś, bo ja dla przykładu za Chiny nie rozumiem, do czego się odnosisz. Powtórzę - Avada jest w pewnym sensie humanitarna i z pewnością nadaje się do użycia w walce. Jeśli wiemy, że aurorzy potrafią z niej skorzystać i nikogo to nie dziwi, nie widzę powodu by mieli korzystać z czego innego, w jakikolwiek sposób gorszego. Konkluzja - nie widzę tu nic, co świadczyłoby o jednoznacznie "złym" charakterze zaklęcia. Ugh. QUOTE No... Tutaj to bym się mogła przyczepić. Przecież takim imperiusem można człowiek zmuszać do robienia krzywdy innym, a nawet do torturowania samego siebie. Dlatego opinia, że nie przystaje do morderstwa czy tortur jest lekko naciągana. Można. Ale można też po prostu zmusić upartego sąsiada, żeby się wreszcie zamknął i polazł do domu. Dlatego napisałem "samo w sobie". Wracamy do kwestii pistoletu lub noża - Avada i Cruciatus zawsze są jednoznacznie i jednakowo złe. Imperiusa przy odrobinie czarnego humoru dałoby się zastosować jako "niewinny" dowcip, na pewno godny surowego ukarania, ale nijak nie przystający do dwóch powyższych. Tymczasem prawo tego nie rozgranicza. Jedynym wyjasnieniem wydaje mi się fakt, że Imperius jest natychmiastowo kojarzony z Voldemortem. QUOTE Podsumowując również: przecież przed Voldemortem też ktoś był. chociażby czarnoksiężnik Grindenwald. Myślisz że tylko ot tak Dumbledore z nim walczył? Może nie był tak potężny jak Voldemort, ale z jakiś przyczyn był tym "złym". I do tego raczej nie przyczyniło się przechodzenie po pasach na czerwonym świetle... Innymi metodami, to nawet prawdopodobne, ale zabijać na pewno zabiał. Dlatego pisałem o "czasach najnowszych". Czasy Grindewalda zapewne na swój sposób przypominały czasy Voldemorta. Ale ja mówię o okresie spokoju, w którym żaden czarnoksiężnik któego boją się wszyscy nie grasował. Od tamtej pory zmienili się ludzie, wielu czasaów Grindewalda nie pamiętało. W takich warunkach morderstwa czy tortury nie były czymś codziennym. Dlatego jeśli już się zjawiały, były kojarzone jednoznacznie. -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 15:51 |