Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
Pisałem już o tym. "Zaklęcia niewybaczalne" to wg mnie termin wymyślony w niezbyt odległej przeszłości - stawiałbym na czasy "międzyvoldemortowe" ale mogę się mylic, to zresztą nie ma większego znaczenia. Te trzy, jak żadne inne kojarzą się z działalnością śmierciożerców. Przyjrzyjmy się choćby Avadzie - czy w całej książce jest mowa o kimkolwiek, kto zgnął w ciągu ostatnich lat od AK z ręki kogoś innego niż poplecznik Voldemorta ? Czy ktokolwiek został portaktowany Cruciatusem ? Albo Imperiusem ? Nie. Źródła, przypadki użycia wszystkich trzech zaklęć związane są z Voldemortem. Strach jaki budził on sam i jego zwolennicy ucielesniały własnie te trzy klątwy, ich główne narzędzie. Zauważ, że choć zaklęć (nawet tych paskudnych) jest wiele, w tych trzech zamyka się esencja terroru z tamtego okresu. Tu wg mnie leży klucz.
Dopuszczam też wersję, w której ten shcemat mógł mieć miejsce dawniej (może za czasów Grindewalda, może jeszcze wczesniej). Ale sytuacja była podobna. Porównanie do broni i restrykcji - wtyłumaczę rozwlekle, mam nadzieję, że obrazowo. W naszym świecie o pozwolenie na broń nie jest ciężko. W Polsce w zasadzie wystarczy działaność gospodarczą, żeby bez problemu dostać pozowlenie. Jak ta kwestia wygląda choćby w USA mówić nie muszę. Ale w świecie czarodziejów sprawy wyglądają inaczej. Nie licząc "pierwszoligowych" pojedynków Aurorzy vs. Ci Źli, nie ma potrzeby zabijać, by się obronić. Do równie skutecznej samoobrony wystarcza drętwota czy którekolwiek z dziesiątek innych podobnych zaklęć, uczą się ich już dzieciaki na drugim roku. Avada nie jest tutaj potrzebna do niczego, więc i restrykcje nie mają sensu. W rzeczywistości też istnieje cała masa łagodniejszych środków, (Pistolety gazowe, paralizatory, gumowe lub pieprzowe pociski, pistolety strzelające ładunkami oigłuszającymi itd itp, jest tego całą masa). Ale żaden z nich nie równa się skutecznością ostrej broni. Dlatego, i tylko dlatego nadal są wydawane pozwolenia. Gdyby istanio coś równie skutecznego (to ważne) jak ostra broń, ale nie powodujące śmierci, pozowlenia na broń ostrą nikt by nie dostał. Ba, nawet policja nie musiałaby jej używać. Bo w założeniach ani policja, ani tym bardziej ktoś mający pozowlenie w celu samoobrony, nie powinien celowo zabijac, jesli nie musi. Dlatego porównanie raczej nietrafione. A, i jeszcze (nie, nie oduczę się produkować kilometrowych postów). Przespałem się z Twoimi słowami n.t. grozy, przeczytałem też kluczowe fragmenty. Owszem, groza istnieje. Ale IMHO mylisz się (ew. nadinterpretujesz) przypisując jej jakiś ponadnaturalny wymiar - spójrzmy na lekcję. AK budzi grozę. W ogóle, bo zawsze powoduje ją umyślne zabójstwo. I w szczególności. Popatrz na narrację - Neville ogląda Cruciatusa i wyobraża sobie, co czuli jego rodzice. Harry widzi AK i momentalnie staje mu przed oczyma śmierć rodziców (teraz dopiero w pełni rozumie , co oznaczało to zielone światło powracające w snach). Zwróć też uwagę na inne elementy - "Grozę" Imperiusa jakoś niweluje fakt, że każdy z nich już poczuł jego działanie i widział pod jego wpływem innych. A AK...bardzo wymowna jest dla mnie reakcja Rona. Najpierw niby spogląda ze strachem na Hermionę, gdy ta wymienia ostatnią klątwę, ale po lekcji...(cytat z pamięci) " Widzieliście ? Jak zrobił Avada Kedavra, ten pająk po prostu wykorkował i..." Co najmniej dziwny przejaw tak zabobonnego lęku. Ten post był edytowany przez Zwodnik: 15.01.2007 12:24 -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 15:48 |