Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
QUOTE Ale Avada użyta w walce to już zamierzone zadanie śmierci - czyli morderstwo. Nie twieredzę, że każde morderstwo za pomoca Avady jest godne potępienia, ale fakt jest faktem, że jest to morderstwo. Uzasadnione czy nie, ale morderstwo. Zupełnie jak policyjny snajper, zabijający przestępcę. To unieszkodliwienie. Które nie zawsze da się zastąpić strzałem np w rękę czy nogę, czasem to za duże ryzyko. Podobnie jak za dużym ryzykiem jest próba oszołomienia kogoś, kto bezpośrednio zagraża życiu twojemu lub kogo innego (a ten warunek spełnia każdy przytomny śmierciożerca z różdżką w reku). Zwłaszcza, że Avada ma jeszcze jedną cechę, która odróżnia ją od większości zaklęć pojedynkowych - nie ma na nią żadnego przeciwzaklęcia ani blokady. Czasem coś takiego jest konieczne tyle. Pisałem już, decyduje nie auror, ale sytuacja. Swoją droga to ciekawe - trzecia osoba i trzecia definicja morderstwa. QUOTE Nie chce mi się wierzyć, chociaż książka w tej kwestii nie daje żadnych podstaw do poparcia mojej tezy, że nie ma ofensywnych zaklęć ogniowych (tak, tak, fajerboli!), kopiących prądem, atakujących drogi odeechowe, etc. No po prostu muszą być. I mogą zabijać. Ale nie muszą. Podstawy pewnie by się znalazły. Wprawdzie nie w opisanej przez Ciebie formie. ale mamy kilka innych - wspomniane przeze mnie wypruwanie wnętrzności (chyba, że jest to zabieg medyczny ![]() ![]() -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 15:41 |