Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
QUOTE Zgoda, zgoda, zgoda. Ale AK jest zaklęciem czarnomagicznym. Ja po prostu wychodzę z założenia, że używanie czarnej magii jest złem i prowadzi do zła, nawet jeśli cel wydaje się słuszny i racjonalny. To jak przyjmowanie darów od diabła. Zawsze będą ludzie, którzy uznają, że cel jest tak ważny, że warto sprzymierzyć się z diabłem by go osiągnąć. Ale wg. mnie to najbardziej niebezpieczna filozofia jaka powstała w historii świata. Z czymś takim ciężko dyskutować. Bo zło, o którym Ty piszesz jest, przynajmniej dla mnie, na tyle abstrakcyjne, że niemożliwe to pojęcia. Nie widze go i nie czuję. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić konsekwencji użycia Avady (ani zła, do którego prowadzi), które byłyby inne niż w przypadku uśmiercenia w jakikolwiek inny sposób. Nawet konieczne zabójstwa są czymś złym. To jest przecież to słynne zło konieczne. Na dłuższą metę nawet takie pozostawia daleko idące skutki dla psychiki - poczucie winy, wątpliwości, to wszystko ciągnie się latami. Nieprzypadkowo tak wielu policjantów i żołnierzy ma problemy, leczą się u psychologów czy psychiatrów. Ale dodawanie do tego równania kolejnej zmiennej, czy raczej niewiadomej, to już dla mnie za dużo. Może dlatego, że za mało tego typu książek łyknąłem, żeby bez trudności rozgraniczać magię na białą i czarną z definicji, bez okoliczności dodatkowych. Za to za mocno staram się odnieść to wszystko do rzeczywistości. Może. Niemniej uważam, że w tym przyopadku mam rację. Okaże się. QUOTE Niedawno pojawiło się nowe (jak zawsze świetne)opowiadanie Kitiary - jak ślicznie się wpasowało w temat... To już wiem, dlaczego od miesięcy nie kończy swoich pozostałych opowiadań ![]() -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 29.06.2025 20:31 |