Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Zakon Czy Śmierciożercy, Gdzie lepsi czarodzieje?
maciekgru |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 07.02.2006 ![]() |
Śmiercożercy czy Zakon?? Wdług mnie potężniejsi są śmiercożercy. Przede wszystkim dla tego że używają zaklęć niewybaczalnych co daje im przewage. Co wy o tym myślicie??
|
![]() ![]() ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
NIE KRZYCZ NA MNIEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() Ta książka jest już raczej dla nastolatków, nie dla dzieci. Zresztą, jakoś nie wydaje mi się, by jakieś dziecko miało wątpliwości odnośnie tego, że pocięcie kolegi na plasterki jest złe. ![]() A Rowling, jak pisałem, pewnie nie chciała rozpraszać naszej uwagi przed nadchodzącym "wielkim finałem". Chociaż zgadzam się, powinno to być obszerniej opisane. Ta książka w ogóle jest trochę niejednoznaczna moralnie. Harry oszukuje, używając książki Księcia i wychodzi mu to w sumie na dobre. Hermiona oszukuje, by pomóc Ronowi zdobyć miejsce w drużynie i uchodzi jej to na sucho. Snape dokonuje morderstwa/zabójstwa (zależnie od punktu widzenia) i ucieka, nie ponosząc kary. Ginie Dumbledore, ten Największy Dobry. Oczywiście wszystkie te wydarzenia są dla nas zrozumiałe, bo umiemy odczytywać ukryte wskazówki i pewne głębsze treści, ale ja myślę tu o kwestii, którą poruszyłaś, Smagliczko - o dzieciach. Dla nich ten tom jest wyjątkowo... konfundujący, jeśli chodzi o czyny i odpowiedzialności za nie. Dlatego twierdzę, że powinny ją czytać albo z kimś starszym, albo zaczekać, aż zrozumieją, co i jak. A w ogóle to łeeee tam, temat. W tym temacie najciekawsze są offtopy i ich powinniśmy się trzymać. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 15:39 |