Czy...?, Teorie spiskowe
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Czy...?, Teorie spiskowe
Rysiek_Kowal |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 984 Dołączył: 12.07.2006 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy wierzysz, że człowiek był na Księżycu?
Czy w Pentagon naprawdę uderzył samolot? Czy zamachy 9.11 były rzeczywiscie zamachami? Jeżeli na któreś z tych pytań odpowiadasz 'Nie' chętnie dowiem się dlaczego. |
![]() ![]() ![]() |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Mitologia Słowackiego i Mickiewicza. Mam wrazenie ze po prostu zdemonizowali postepowanie osob ktore myslaly rozsadnie.
No bo przepraszam, Mickiewiczowi, ktory pisal o cierpieniu, kibitkach, Chrystusie narodow, procesach i przesladowaniach, nie chodzilo o Krolestwo Polskie, tylko o Wilenszczyzne na przyklad. Bo w Krolestwie byl legislacyjny raj na ziemi, europejczycy zazdoscili nam liberalnej konstytucji, kompletnego braku ograniczen, cud miod orzeszki. Za Aleksandra faktycznie bylo uroczo - wlasny jezyk urzedowy, parlament i rzad, kultura, niepodleglosc w sprawach wewnetrznych, postepujaca kapitalizacja i praktycznie kolonizacja terenow rosyjskich. Jedynym ograniczeniem byla wspolne z caratem polityka zagraniczna, a i to nie do konca przeszkadzalo. Wiec skoro bylo nam tak dobrze - to skad powstanie, w dodatku nie na wilenszczyznie, ale wlasnie w Krolestwie? Kanału i kichy nie było, nawet amnestie polacy dostali za kolaboracje z Napoleonem. I tu sie pojawia problem - Aleksander umiera. Na tron wchodzi Mikolaj I który uprawia juz daleko posuniety zamordyzm i nie w smak mu liberalizacja Krolestwa. I stad moje podejrzenia o spisku, ktore wydaja mi sie najlogiczniejsza wersja wydarzen, bo ta serwowana w podrecznikach jest po postu naciagana. Sam przebieg nocy: banda gowniarzy ze Szkoly Podchorarzych wychodzi na ulice i wrzeszczy o powstaniu. I co, poploch, wojska Konstantego usowaja sie z drogi - przeciez ich mozna porownac do komandosow, zdobycie arsenalu, ktore mozna porownac do zdobycia przez licealistow uzbrojonych w deske z gwozdziem skladu atomowego. Konstanty ucieka w przebraniu kobiety - O LITOSCI. Gosc z broda do pasa i wąsiskami do uszu przebiera sie za babe i NIKT go nie zauwaza? Rano szok - dzieciaki biegaja po miescie wiec trzeba to jakos okielznac. W dodatku babolstwo pozabijalo generalicje polska wiec juz ogolnie kibel. Konserwatysci jada do Mikolaja i mowia, ze dzieciaki narozrabialy, ze niech wraca na tron, ze oni przepraszaja. A Mikolaj co? A fige, nie chce wrocic. Nie jest to podejrzane ze wyrzeka sie wladzy? No halo, to car. Poza tym uderzenie na Rosje byloby porownywalne z uderzeniem mrowki na slonia, nawet majac do dyspozycji 'Chopina strategii wojskowej' Prądzyńskiego. I ja sie wcale nie dziwie, ze 'klasa dowodcza' byla sceptyczna. Ba, racjonalna byla w moim mniemaniu. No ale jak sie mleko rozlalo, to trzeba bylo jakos sytuacje ratowac. Stad defensywna polityka dowodcow - po co dac zmiazdzyc chlopakow, skoro i tak nie bylo mozliwe, zeby dali sobie rade z Rosja, a przydac sie moga pozniej? Moze i teoria spiskowa, ale mi sie wydaje bardziej logiczna niz ta, ktora mi zaserwowali w szkole. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 05:04 |