Czy Warto Pisać Fanfiki?, To nie jest opowiadanie
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Czy Warto Pisać Fanfiki?, To nie jest opowiadanie
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Napisałem w życiu już kilka fanfików. Napisałem też kilka opowiadań "tradycyjnych", nieosadzonych w wymyślonym przez kogoś świecie.
Pytanie brzmi: czy warto pisać fanfiki? Z jednej strony, na pewno poprawia to warsztat pisarski. Światy takie jak HP aż kipią możliwościami i dość łatwo stworzyć osadzone w nim opowiadanie - początkujący pisarz może się skupić na pomyśle, bo postacie i tło ma z grubsza gotowe. Z drugiej jednak strony kiedy już początkujący pisarz jako tako wyrobi sobie styl, pisanie fanfików wydaje się pójściem na łatwiznę. Pożerają też one czas, który możnaby poświęcić na stworzenie własnego świata i własnych postaci. Pojawiają się też problemy typu - zrealizować genialny pomysł osadzony w świecie HP, czy też opisać mniej "genialną" historię w świecie własnym? Co sądzicie na ten temat? -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
ja sądzę, że takie własne historie nie mają wzięcia ;d mam na myśli publikacje na forach ;ddd na niektórych pewnie jest, ale czy jest dużo takich, gdzie kręci się spora grupa rzesza ludzi, żeby było większe grono oceniających o zróżnicowanych opiniach? ;d (pewnie jest, ale ja nic o nim nie wiem - powiało moją niewiedzą ;d)
nad swoim pomysłem trzeba pogłówkować znacznie więcej. można zaczynać od pisania opowiadań opartych na światach z książek/gier/seriali itd., jeśli tak jest łatwiej - i skupiać się na obmyśleniu intrygi, akcji, dialogów, opisów. ale czasem ludzie, którzy tak już się wtłoczą w ten nie-swój świat literacki to potem zbyt nachalnie starają się wszczepić większość rozwiązań do swoich własnych prac. ale to nie jest regułą. zależy od tego, jak bardzo się jest kreatywnym. tak czy siak literatura jest skazana na powielanie pewnych schematów, od tego nie da się uciec - trzeba tylko umieć ciekawie opowiedzieć historię, w niebanalny sposób, poprzez różne środki (narracja, słownictwo itd.) ale no pisać zawsze warto. zależy czy ma się kompetentną osobę, która wskaże błędy, żeby można było nauczyć się ich nie popełniać i rozwijać warsztat. wtedy może być mowa o jakimś rozwoju, szczególnie na początku, bo potem korekta nie jest już tak dominująca - zwykle poprawia się niedopatrzenia, literówki, a nie jakieś poważne błędy logiczne czy inne. QUOTE Pojawiają się też problemy typu - zrealizować genialny pomysł osadzony w świecie HP, czy też opisać mniej "genialną" historię w świecie własnym? ja tu nie dostrzegam jakiegoś problemu. jak się ma genialny pomysł to się pisze swoje ;dddd -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.06.2025 21:19 |