Czy Warto Pisać Fanfiki?, To nie jest opowiadanie
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Czy Warto Pisać Fanfiki?, To nie jest opowiadanie
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Napisałem w życiu już kilka fanfików. Napisałem też kilka opowiadań "tradycyjnych", nieosadzonych w wymyślonym przez kogoś świecie.
Pytanie brzmi: czy warto pisać fanfiki? Z jednej strony, na pewno poprawia to warsztat pisarski. Światy takie jak HP aż kipią możliwościami i dość łatwo stworzyć osadzone w nim opowiadanie - początkujący pisarz może się skupić na pomyśle, bo postacie i tło ma z grubsza gotowe. Z drugiej jednak strony kiedy już początkujący pisarz jako tako wyrobi sobie styl, pisanie fanfików wydaje się pójściem na łatwiznę. Pożerają też one czas, który możnaby poświęcić na stworzenie własnego świata i własnych postaci. Pojawiają się też problemy typu - zrealizować genialny pomysł osadzony w świecie HP, czy też opisać mniej "genialną" historię w świecie własnym? Co sądzicie na ten temat? -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Nu, ja nie mówię, że nie można pisać fanficków. Byle nie traktować ich jako receptę na dobre pisanie "na poważnie". Bo w wielu wypadkach się słyszy, że autorzy fanficków myślą o wydawaniu w przyszłości swoich utworów. Więc najlepiej - pisać przynajmniej i to i to. Bo pomysł też jest ważny, pomysł
![]() Ten post był edytowany przez Sihaja: 05.08.2007 17:14 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.06.2025 20:14 |