Fobie
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Fobie
kObra. |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 929 Dołączył: 15.08.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Macie jakieś lęki?
U mnie największą fobią jest ichtiofobia i ochlofobia. I coś co przeważnie śmieszy ludzi - koulrofobia. Ludziom się dziwią, że jak można bać się niektórych rzeczy, np. pięknych kobiet, czy instrumentów które przypominają członka, ale nie zdają sobie sprawy jak uciążliwe i niekiedy ośmieszające może to być. Ten post był edytowany przez kObra.: 25.06.2007 00:10 -------------------- she wolf.
|
![]() ![]() ![]() |
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Avadakedaver @ 28.09.2007 20:36) zanoszę pudełko z płytą do kuchni, bo wiem że za chwilę ktoś po nią przyjdzie. kolega mówi "na pewno jest w środku płyta?" ja odpowiadam "jest" bo wiem ze jest, sam jej szukalem i wkladalem do pudelka. pomimo teog jednak, ze wiem ze ona jest w srodku, sprawdzam ponownie. albo po zakluczneiu domu idę kilka metrów, ktoś z kim idę mówi "zakluczyłeś dom?" ja wiem, że zakluczałem ale myślę że mogło mi się wydawać, albo że to mogło być wczoraj i żeby mieć swięty spokój wracam, i sprawdzam czy zakluczyłem chatę. ? QUOTE(Hermiona1900 @ 29.09.2007 00:41) Ja ma dokładnie to samo - jak zamykam drzwi od domu i ide do szkoły, to wracam sie ze trzy razy, żeby sprawdzic czy na 100% są zamknięte. To trochę denerwujące i naprawdę psuje nerwy i psychike...nie wiem, jak sie tego pozbyc. O, i co do pająków - też mam arachnofobię.Pająki są straszne, nawet tej najmniejsze i najwolniej pełzające. Są okropne i przebrzydłe. I już... Jak się można od tego wszystkiego uwolnic?? To sa wstepne objawy Obsessive Compulsive Disorder. Bardzo mocno zachecam do ich zwalczenia, zwlaszcza, ze nie potrzeba do tego specjalisty. QUOTE(em @ 28.09.2007 20:46) Tutaj sie nie zgodze. Wiadomo, ze zawsze lepiej zapobiegac, anizeli leczyc. A jesli chodzi o OCD to czesto pierwsze objawy "ewoluuja" i zaczynaja byc naprawde uciazliwe, nie mowiac juz o zaawansowanym OCD. Nie musze chyba tlumaczyc, ze zawsze latwiej zwalczyc OCD na poczatku - wystarczy zaczac "buntowac" sie swojej obsesji (czyli nie sprawdzic czy plyta jest w pudelku, czy drzwi sa zamkniete po raz piaty itp.) QUOTE(Hermiona1900 @ 29.09.2007 20:45) Postęp. Ja akurat żelazka, czy pudełek nie sprawdzam...tylko drzwi. I nie powiem - strasznie mnie to wnerwia.To nawet nie jest fobia, to jakby obsesja. I masz racje! Tak jak wczesniej wspomnialem OCD nie jest zadna fobia - jest to "mega" obsesj: QUOTE(hiob27 @ 27.09.2007 23:18) Wiec tak: to o czym wspomniala Kobra, nie jest fobią. (...) Nazywa sie to Obsessive Compulsive Disorder (OCD) i mimo iz nie jest fobia nazywa je sie potocznie "dirt phobia" - sklada sie to z dwoch czesci a) Obsession i b) Compulsion. (...) Ten post był edytowany przez hiob27: 29.09.2007 22:51 -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 15:46 |