Katon, racjonalizm, irracjonalizm, wiara, nauka
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Katon, racjonalizm, irracjonalizm, wiara, nauka
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ja jestem jednak przesądny w kilku sprawach jak przychodzi co do czego. I na myśl, że mam nosić coś co może się przydać kiedy zginę odpowiada mi tylko jedna myśl - to jak kuszenie, żebym zginął. Nie wiem czy nadążacie. Napewno potępicie i słusznie.
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Pierwszy człowiek, który dostał kataru zapewne powiązał go już z zawianiem. Nie trzeba do tego nauki. W niczym nie wyklucza to zdania 'masz katar bo zgrzeszyłeś', gdyż Bóg gdyby karał tak idiotycznie za jakieś małe grzechy napewno nie robiłby tego wbrew naturze. Wiesz, ludzie dziękuję Bogu za to, że mają wspaniałą żonę i mają przy tym pełną świadomość, że nie przyleciała ona na skrzydłach aniołów. Konkluzja brzmi - nie masz pojęcia czym jest religijność i nigdy nawet nie próbowałeś się na serio dowiedzieć. Sceptyzcyzm poznawczy Twojego duchowego przewodnika jest krzepiący, nie rozumiem jednak czemu nie miałbym wierzyć jako wierzący, że gdzies za tymi prawami kryje się Bóg i wie co robi. Nauka ma mówić, że dostałem kataru, bo kąpałem się w rzece nago w lutym i jest to oczywiste, chyba zaczynasz wierzyć, że ja w to nie wierzę. Dla wierzącego to się wszystko bardzo subtelnie łączy gdzies wysoko ponad naszymi głowami. Ty po prostu uważasz, że objawienia w Lurdes muszą mieć wytłumaczenie w ramach logiki świata w jaką uwierzyłeś i jeśli go nie znajdziemy, to przez brak możliwości intelektualnych albo środków. Ja wierzę, że ono może być nieznajdowalne. Moja średniowieczna logika mówi mi tylko, że jeśli w historii zdarzyłby się tylko jeden cud, ale on by się zdarzył, to nie uznam, że się nie zdarzył dlatego, że był jeden. Jesli po modlitwie do świętego Atanazego odrośnie mi noga nie raczę się zredukować do zera pod kątem statystycznych badań odrastających nóg.
Co do ostatniego pytania: natychmiast po tym jak się dowiem pójdę do kościoła i będę tam pewnie ryczał i sę modlił, po czym jak każdy dobry chrześcijanin na przestrzeni 2000 lat udam się do lekarza i poddam się zalecanej terapii. Jak wszyscy, którzy jeżdżą do Medjugorie, Lurdes i Bóg wie gdzie jeszcze. Rozumiesz logikę, która wyklucza albo-albo, ale kiedy zaczynasz sam rozumować ten tryb włącza Ci się w wariancie przekręconym do końca gałki. Otóż pojdę tu i tu. A kiedy lekarz mnie wyleczy bardzo mu podziękuję, a potem pójdę do kościoła i bardzo podziękuję Bogu za takiego lekarza. Co do ostatniego pytania |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 04:59 |