Katon, racjonalizm, irracjonalizm, wiara, nauka
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Katon, racjonalizm, irracjonalizm, wiara, nauka
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ja jestem jednak przesądny w kilku sprawach jak przychodzi co do czego. I na myśl, że mam nosić coś co może się przydać kiedy zginę odpowiada mi tylko jedna myśl - to jak kuszenie, żebym zginął. Nie wiem czy nadążacie. Napewno potępicie i słusznie.
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Co do dogmatu - zgoda. Ale są pewne dogmaty, które są jak fundament i budujesz na nich niemal co chcesz. Bierzesz jedną prawdę bez pytania i wpływasz w świat setek poszukiwań i dróg. Otwierasz jedna drzwi na ślepo, a dalej masz ich całe setki. I wybierasz te na które masz ochotę. Trochę tak jest z chrześcijaństwem. Trochę tak jest z tą przypowieścią o budowaniu domu na skale. Nie żeby mi to jakoś świetnie wychodziło, ale myślę, że każdy musi sobie wybrać skałę i uwierzyć w nią bez zastrzeżeń, żeby coś zbudowań. Każdy musi apriorycznie (więc i dogmatycznie) wybrać kierunek, a potem iść. Nie ma od tego ucieczki, taka nasza dola.
A z Bogiem miewałem bliższe kontakty. Żadne tak objawienia, ale dojmujące poczucie obecności. Nigdy nie przywołuję takich spraw w dyskusji, bo niby co to za argument w ogóle? No ale to nie jest dziewczyna z ogłoszenia. W ogóle dość analogii z dziewczynami, bo budując je można faktycznie dojść do absurdu, tak więc Twoja ironia była celna o tyle o ile podważyłeś moją nieudaną analogię. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 05:05 |