Lexa, Mów Do Mnie Lexa
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Lexa, Mów Do Mnie Lexa
MalaKropa |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 14 Dołączył: 02.01.2008 Skąd: z domu? Płeć: Kobieta ![]() |
Witam wszystkich serdecznie! Jestem nowa na forum, ale nie proszę tym samym o wyrozumiałość. Krytyka jest nawet mile widziana.
Wklejam, może się spodoba i będziecie chcieli kontynuacji. Krótko, ale będzie dalej, jeśli zechcecie. Prolog Mój pamiętnik, phhiii.... Dostałam go na gwiazdkę, i nie wiedziałam do końca po co on mi jest potrzebny. Teraz, siedząc w domu w wakacyjna noc, w którą powinnam być na imprezie, znalazłam go w kufrze szkolnym, i postanowiłam opisywać moje życie. Jak na razie siedzę w domu, i zastanawiam sie dlaczego. Moja najlepsza przyjaciółka, Eliz Tes, mieszkająca tylko 2 domy dalej, wyjechała z rodzicami nad morze. Ale zapomniałam się przedstawić, jestem Alexis Volgin, mam 16 lat, mieszkam z rodziną w domku przy Zheeviets 182 w Vauxhall w Anglii, tak dla jasności. Jestem, i całe szczęście, najstarszą z 4 dzieci w tym domu. Moja mama, Paola von Volgin, jest panią domu, ale kiedyś pracowała w Ministerstwie w wydziale Mikstur i Eliksirów. Za to mój tata, Torson von Volgin, jest, i tu cały problem, Ministrem Magii. A ja wam nie powiedziałam? To już mówię. Jestem czarownicą, że się tak wyrażę. O moim rodzeństwie nie ma co wspominać, podam tylko że Aleksander ma 15 lat, Emilly 10 a Samuel 6. Jesteśmy hałaśliwą rodzinką, dlatego mamy duży dom, aby każdy miał swoje pokoje i nie narzucał się innym. Dom odziedziczyliśmy po babcie mojego ojca, Pandorze von Volgin, która była wielką czarownicą. Ja sobie to "von" odpuszczam, kiedy się przedstawiam, żeby koledzy mnie traktowali jak równą sobie. Dom jest stary, ale remonty się już odbyły i wróciły jego lata świetności. Ja posiadam 3 pokoje i łazienkę. Nie wiem po co budowano kiedyś tak duże domy, ale teraz jest to przydatne. Uwielbiam swoje pokoje, kiedyś mieszkała w nich babka Pandora i czuje że nadal jest w tych murach, chociaż jeszcze jej nie spotkałam. Naprawę nie wiem po co mi ten pamiętnik, ale będę go prowadzić, zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz idę spać! CDN -------------------- ![]() "- Crucio! Cóż za pewność siebie. Ja ci dam owszem! – Czerwone oczy Voldemorta zalśniły słusznym gniewem. - Jasna cholera, uderzyłem się w głowę – oznajmił Severus, kiedy się już, sponiewierany, podniósł. " "Zmiana diety" Kitiara uth Matar "-Hermiona i Severus zakochana para kiedy nikt nie patrzy idą bara-bara." "Miłość nie wybiera, czyli wielokąt xD"-Sav |
![]() ![]() ![]() |
Golden Phoenix |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 351 Dołączył: 16.07.2004 Skąd: Bydgoszcz / Toruń Płeć: Kobieta ![]() |
Hmmm, od czego tu zacząć.
1. Poszukaj bety. Koniecznie! Tekst roi się od błędów i to niestety poważnych. 2. Interpunkcja - część wytknął Weekend. Koniecznie przecinki stawiane przed "że", "ponieważ", "więc" i w zdaniach wielokrotnie złożonych. 3. Ortografia - brak literek i literówki plus jeden wielki błąd "żądzę" -> rządzę (tak jak Rząd RP) 4. Źle skostruowane dialogi - i w sensie technicznym i merytorycznym. 5. Kiepski styl - kilka przykładów: QUOTE Teraz, siedząc w domu w wakacyjna noc, w którą powinnam być na imprezie, znalazłam go w kufrze szkolnym, i postanowiłam opisywać moje życie. Ale właściwie dlaczego co ? Dlaczego siedzi w domu / na kufrze / chce opisywać życie ?Jak na razie siedzę w domu, i zastanawiam sie dlaczego. QUOTE A ja wam nie powiedziałam? To już mówię. Jestem czarownicą, że się tak wyrażę. Jeżeli zdecydowałaś się na formę pamiętnika, to bądź konsekwentna. Do pamiętnika nie piszę się "wam"...QUOTE Ja sobie to "von" odpuszczam, kiedy się przedstawiam, żeby koledzy mnie traktowali jak równą sobie. Takie powtórzenie brzmi kiepsko.QUOTE Dom jest stary, ale remonty się już odbyły i wróciły jego lata świetności. Zdanie bardzo kiepsko skonstruowane.QUOTE Uwielbiam swoje pokoje, kiedyś mieszkała w nich babka Pandora i czuje że nadal jest w tych murach, chociaż jeszcze jej nie spotkałam. I prawdopodobnie już nie spotkasz...I wiele wiele więcej... 6. Wstęp przebrnęłam, zaczęłam czytać I część. Pominęłam nawet straszne niedopracowanie formy, ale opis domu znużył mnie totalnie. Przepraszam, ale po co to w ogóle było??? Nudne i nieciekawe. Do tego jakieś takie troszkę infantylne to wszystko. Odstraszyło mnie skutecznie, więcej części nie chcę. Popracuj nad tekstem. Popraw go, daj becie, napisz coś ciekawego i wtedy publikuj, a może coś z tego będzie. I jeszcze jedno. Nie chcę być złośliwa, ale z Twojego profilu wynika, że jesteś rok młodsza ode mnie, a nie znam nikogo w tym wieku, kto napisałby coś takiego. Daje mi to do myślenia. -------------------- "Nightingale in a golden cage..."
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.05.2025 06:27 |