Katon, racjonalizm, irracjonalizm, wiara, nauka
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Katon, racjonalizm, irracjonalizm, wiara, nauka
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ja jestem jednak przesądny w kilku sprawach jak przychodzi co do czego. I na myśl, że mam nosić coś co może się przydać kiedy zginę odpowiada mi tylko jedna myśl - to jak kuszenie, żebym zginął. Nie wiem czy nadążacie. Napewno potępicie i słusznie.
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Czy definicją wielkiego myśliciela jest wyznawanie takich poglądów, jakie podobają się Jestiemu? Osobiście uważam, że to po prostu myśl przedstawiająca na raz dwie strony zagadnienia, ale od dawna dostrzegam w Tobie zerojedynkowizm. Można coś albo chwalić albo ganić, inaczej jest się debilem. Teza Dmowskiego, że w stosunkach między narodami liczy się tylko siła nie jest ideowym postulatem. To teoria opisowa. Dmowski się tym nie napawa, ale uważa, że trzeba się dostosować. Czy ja wiem czy ta teoria taka absurdalna? Ja się osobiście nie zgadzam, ale bardzo prawdopodobne, że moja niezgoda to chciejstwo. Z narodwym socjalizmem endecji nie łączy niemal nic, poza przypinaną na siłę etykietą. Założenia odbudowy Polski endeków były całkiem inne niż nazistów, no chyba, że zbrodnią jest chęć odbuwania czegoś. Wtedy i PPS musisz uznać, za hitlerowców. Antysemityzm był niestety powszechny przed wojną. Niemal nie znajdziesz ruchu, który nie byłby nim skażony. Ale jeśli endek znajduje się dla Ciebie na prostej drodze do nazizmu, to Ty znajdujesz się na prostej drodze do stalinizmu.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 04:58 |